Μεξικό: «Υπάρχει ένα κορίτσι που είναι ζωντανό εκεί»

Μεξικό: «Υπάρχει ένα κορίτσι που είναι ζωντανό εκεί»

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέλη σωστικών συνεργείων συνέχιζαν χθες την αυγή τη μάχη με τον χρόνο για τη διάσωση ενός 12χρονου κοριτσιού και άλλων επιζώντων που μπορεί να έχουν παγιδευθεί κάτω από τα ερείπια κτιρίων στο κεντρικό Μεξικό μετά τον πιο φονικό σεισμό που σημειώθηκε στη χώρα τα τελευταία 32 χρόνια. Περισσότεροι από 50 επιζώντες έχουν ανασυρθεί από διάφορα σημεία καταστροφής μετά τον σεισμό μεγέθους 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ προκαλώντας κραυγές χαράς από διασώστες, εθελοντές και παρατηρητές που είχαν συγκεντρωθεί γύρω από τα ερείπια. Τουλάχιστον άλλοι 237 σκοτώθηκαν και 1.900 τραυματίστηκαν.

Οι πιθανότητες να εντοπιστούν επιζώντες μειώνονται όσο περνούν οι ώρες, όμως οι αξιωματούχοι υποσχέθηκαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης, όπως εκείνη σε σχολείο που κατέρρευσε στην Πόλη του Μεξικού. Μέλη των σωστικών συνεργείων, με την καθοδήγηση του πολεμικού ναυτικού, κατάφεραν να επικοινωνήσουν με ένα 12χρονο κορίτσι. Αλλα 11 παιδιά διασώθηκαν από το σχολείο Enrique Rebsamen, όπου φοιτούν μαθητές ηλικίας από έξι έως 15 ετών, όμως 21 παιδιά και τέσσερις ενήλικες σκοτώθηκαν.

Οι διασώστες δήλωσαν ότι είδαν ένα χέρι να προεξέχει από τα ερείπια και το κορίτσι κούνησε τα δάχτυλά του όταν ρωτήθηκε αν είναι ακόμη ζωντανό, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Televisa, οι κάμερες και οι δημοσιογράφοι του οποίου είχαν πρόσβαση στο σημείο για να παράσχουν απευθείας κάλυψη. Ωστόσο, έπειτα από 15 ώρες προσπάθειας, ο ναύαρχος Χοσέ Λουίς Βεργκάρα δήλωσε πως οι διασώστες δεν μπορούν να εντοπίσουν το ακριβές σημείο όπου βρίσκεται η μικρή. «Υπάρχει ένα κορίτσι που είναι ζωντανό εκεί, είμαστε σχεδόν σίγουροι γι’ αυτό, αλλά δεν ξέρουμε ακόμη πώς να φθάσουμε κοντά της», δήλωσε. «Οι ώρες που πέρασαν μειώνουν τις πιθανότητες να βρεθεί ζωντανό ή καλά στην υγεία του το πρόσωπο που μπορεί να είναι παγιδευμένο», είπε. Τα μέλη των σωστικών συνεργείων ζητούσαν κατά καιρούς «απόλυτη σιγή» από τους περαστικούς που πάγωναν στη θέση τους ώστε να μπορούν να ακούσουν τυχόν εκκλήσεις για βοήθεια.

Στην Πόλη του Μεξικού, τους διασώστες βοηθούν εθελοντές και πολίτες επιστρατεύοντας σκυλιά, κάμερες, ανιχνευτές κίνησης και θερμότητας για τον εντοπισμό ανθρώπων που μπορεί να είναι ακόμη ζωντανοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή