Κρίσιμες ώρες για το Κουρδικό

Κρίσιμες ώρες για το Κουρδικό

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρίσιμες ώρες για το Κουρδικό Ζήτημα καθώς, στα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ και Τουρκίας-Συρίας, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις διεξάγουν στρατιωτικές ασκήσεις και ενισχύουν τις θέσεις τους.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λίγο μετά την συνάντηση του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, δήλωσε ότι η χώρα του θα στείλει στρατεύματα στο Ιντλιπ της Συρίας.

Η Αγκυρα άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα και για την περίπτωση του Αυτόνομου Κουρδιστάν.

Σήμερα, στις 15.00 συνεδριάζει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Στην συνεδρίαση, η κυβέρνηση και οι Τούρκοι στρατηγοί θα μελετήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κουρδικό Ζήτημα.

Αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, στην Άγκυρα θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, υπό την προεδρία του κ. Ερντογάν.

Αύριο, στις 16.00 θα συνεδριάσει εκτάκτως η ολομέλεια της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας. Στην συνεδρίαση θα συζητηθούν δυο θέματα. Η παράταση της εντολής της κυβέρνησης στον τουρκικό στρατό για επιχειρήσεις σε Ιράκ και Συρία και το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν.

Αναλύοντας τις τελευταίες εξελίξεις, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γιενί Σαφάκ αναφέρει ότι στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας θα συζητηθεί η Συμφωνία της Άγκυρας του 1926, η οποία παρέχει το δικαίωμα στην Τουρκία να επέμβει στα εσωτερικά του Ιράκ για την διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας αυτής της χώρας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στο υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει σήμερα, η τουρκική πλευρά θα οριστικοποιήσει τις οικονομικές κυρώσεις που θα επιβάλλει στην κουρδική πλευρά. Η Τουρκία αναμένεται σταδιακά να κλείσει τις συνοριακές πύλες με το Κουρδιστάν, να ελαττώσει τις αεροπορικές πτήσεις προς αυτή την περιοχή και να επιβάλλει περιορισμούς στην αγορά πετρελαίου από την γειτονική χώρα. Επίσης, αναμένεται να επιβληθούν περιοριστικά μέτρα και στις τουρκικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο Κουρδιστάν.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η στρατιωτική άσκηση της Τουρκίας στα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ.

Ο τουρκικός στρατός δημιουργεί χαρακώματα στην περιοχή και πραγματοποιεί ελιγμούς.

Ας σημειωθεί ότι στην τουρκική βουλή το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) παρέχει πλήρης υποστήριξη στα νέα βήματα της κυβέρνησης. Το ΜΗΡ δηλώνει ότι πλέον έχει έρθει η ώρα για να επέμβει στρατιωτικά η Τουρκία στο Κουρδιστάν.

Από την πλευρά του, η τουρκική αξιωματική αντιπολίτευση εκφράζει προβληματισμό για τις τελευταίες εξελίξεις. Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δηλώνει ότι το κόμμα του υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ και της Συρίας. Επίσης, ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για την στρατηγική που ακολουθεί σε αυτές τις δυο περιπτώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή