ΚΟΣΜΟΣ

Νέα Ζηλανδία – Εκλογές: Προβάδισμα για το κυβερνών Εθνικό Κόμμα

nea-zilandia-amp-8211-ekloges-provadisma-gia-to-kyvernon-ethniko-komma-2210662

Το κυβερνών Εθνικό Κόμμα στη Νέα Ζηλανδία φέρεται να συγκεντρώνει 46,4%, με καταμετρημένο το 80% των ψηφοδελτίων μετά τις σημερινές βουλευτικές εκλογές, γεγονός που δίνει στο κεντροδεξιό αυτό κόμμα το προβάδισμα στη μάχη του για την εξασφάλιση τέταρτης θητείας στο τιμόνι της χώρας, όπως ανακοίνωσε η Εκλογική Επιτροπή.

Οι κεντροαριστεροί Εργατικοί φέρονται να εξασφαλίζουν το 35,5% και ο πιθανός εταίρος τους σε συμμαχία, το Κόμμα των Πρασίνων, το 5,9%.

Ωστόσο, για να σχηματίσει κυβέρνηση το Εθνικό Κόμμα χρειάζεται τη βοήθεια του λαϊκιστικού Πρώτου Κόμματος της Νέας Ζηλανδίας, το οποίο φέρεται να συγκεντρώνει το 7,4%.

Τα πρώτα συγκεντρωτικά αποτελέσματα αναμένονται περίπου στις 2330 τοπική ώρα, αλλά τα τελικά, τα οποία θα περιλαμβάνουν και τις ψήφους του Νεοζηλανδών του εξωτερικού, θα δοθούν στη δημοσιότητα στις 7 Οκτωβρίου.

Ο αρχηγός του Πρώτου Κόμματος Ουίνστον Πίτερς δήλωσε σήμερα ότι θεωρεί πως το κόμμα του θα αποτελέσει τον ρυθμιστή και επανέλαβε ότι δεν προτίθεται να βιαστεί να υποστηρίξει το Εθνικό Κόμμα, το οποίο έχει κυβερνήσει επί εννέα χρόνια, ούτε το αντιπολιτευόμενο κεντροαριστερό, τους Εργατικούς. Ο ίδιος είπε ότι δεν θα ανακοινώσει την απόφασή του σήμερα ή αύριο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ