Στο δίδυμο Μέρκελ – Μακρόν το μέλλον της Ευρώπης

Στο δίδυμο Μέρκελ – Μακρόν το μέλλον της Ευρώπης

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για την προσωπική εντολή των Γερμανών ψηφοφόρων στην Αγκελα Μέρκελ, το παζλ του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης στο Βερολίνο, αλλά και τη σχέση εμπιστοσύνης που οικοδομείται ανάμεσα στη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουελ Μακρόν, μιλά στην “Κ” ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών του Λονδίνου, Φρανσουά Χόισμπουργκ. Ο πρώην ειδικός σύμβουλος του Νικολά Σαρκοζί και του Φρανσουά Ολάντ, και ιδρυτικό μέλος της Γαλλογερμανικής Επιτροπής για την Άμυνα και την Ασφάλεια, επισκέπτεται την Αθήνα ως προσκεκλημένος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

-Πως είδατε όλο το σκηνικό των γερμανικών εκλογών;

-Στην προεκλογική εκστρατεία απέφυγαν τη σαφή και ηχηρή συζήτηση για τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Γερμανία. Δεν υπήρξε κάτι ανάλογο με αυτό που είδαμε στη γαλλική προεκλογική περίοδο με την άμεση συζήτηση για τα εναλλακτικά σχέδια για το μέλλον της Ευρώπης, ή τη συζήτηση για τη μετανάστευση και την ενσωμάτωση στην τοπική κοινωνία που είδαμε στην Ολλανδία. Αυτή η έλλειψη συζήτησης θα έχει πρακτικές συνέπειες: όποιος κυβερνά τη Γερμανία αύριο θα έχει μια αδύναμη προγραμματική εντολή. Από την άλλη, οι εκλογές θα δώσουν πιθανώς μια ισχυρή προσωπική εντολή στην καγκελάριο Μέρκελ. Αυτή και το κόμμα της έχουν ένα ξεκάθαρο προβάδισμα έναντι όλων των άλλων υποψηφίων. Οι εκλογές δεν βασίζονται σε προγράμματα, αλλά στην εμπιστοσύνη. Ποιόν εμπιστεύονται να διατηρήσει την πολύ καλή οικονομική και πολιτική θέση της Γερμανίας στον κόσμο του Πούτιν, του Τράμπ, του Brexit και των τζιχαντιστών.

-Ποιό είναι το πιο πιθανό σενάριο για τον σχηματισμό κυβέρνησης;

-Οι τοπικοί πολιτικοί φοβούνται μια έκπληξη του AfD, με ένα ποσοστό έως και 12% σε εθνικό επίπεδο και περίπου 20% στην Ανατολική Γερμανία. Αυτό, και οι αβεβαιότητες σχετικά με τα αποτελέσματα και την κατάταξη των μικρότερων κομμάτων (FDP, Die Linke, Die Gruene) ανοίγουν χώρο για μια πιθανώς μακρά και συγκρουσιακή περίοδο για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

-Τι σημαίνει για την Ελλάδα ένας συνασπισμός «Τζαμάικα»;

-Η «Τζαμάικα» παραμένει η πιο πιθανή επιλογή. Δεδομένης της στάσης του FDP απέναντι στο ελληνικό χρέος, αυτό δεν θα ήταν μεγάλη είδηση ​​για την Αθήνα. Αυτό θα ίσχυε ακόμη περισσότερο εάν η ισχυρή παρουσία του CDU-CSU και του FDP σε βάρος της AfD επέτρεπε τη δημιουργία ενός μαύρου-κίτρινου συνασπισμού, χωρίς τους Πράσινους. Οσο για μια επανάληψη του Μεγάλου Συνασπισμού, υπάρχει διαίρεση στους κόλπους του SPD. Η τέταρτη και λιγότερο πιθανή επιλογή θα ήταν μια μειοψηφική κυβέρνηση CDU-CSU, απόρροια ενός ισχυρού αποτελέσματος από την AfD, μιας κατάρρευσης των βαθιά διχασμένων Πρασίνων, μιας άσχημης εμφάνισης του FDP, και άρνησης του SPD να ενταχθεί σε νέο μεγάλο συνασπισμό.

-Θα μπορέσει ο Μακρόν να δημιουργήσει μια νέα ισορροπία με τη Γερμανία, και τι θα σήμαινε αυτό για την ΕΕ;

-Υπάρχει μια αξιοσημείωτη ευθυγράμμιση των πολιτικών πλανητών. Με τη συνεχιζόμενη μεταρρύθμιση του εργασιακού πλαισίου, ο Μακρόν θέτει σε εφαρμογή το πρώτο μεγάλο τμήμα της κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής του. Θα γνωρίζουμε μέσα σε λίγες εβδομάδες αν θα έχει πετύχει σε αυτήν την απόπειρα, και εάν η απάντηση είναι ναι, θα ακολουθήσουν και οι άλλες μεταρρυθμίσεις. Αυτό θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της Γερμανίας που χάθηκε στις προεδρίες Σαρκοζί και Ολάντ.

Από την πλευρά της, η Γερμανία, μετά τις εκλογές της, θα χρειαστεί αρκετές εβδομάδες ή μήνες για να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι γύρω στα τέλη του έτους οι ηγέτες των δύο σημαντικότερων ευρωπαϊκών κρατών θα είναι σε θέση να συμμετάσχουν σε μια σοβαρή συζήτηση σχετικά με τη μετεξέλιξη της ΕΕ. Μια τέτοια συζήτηση δεν θα είναι εύκολη, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ιστορικά η ισχύς του γαλλογερμανικού άξονα δεν απορρέει από την εγγύτητα της αρχικής θέσης των δύο χωρών αλλά από την ικανότητά τους να γεφυρώνουν τις μεταξύ τους διαφορές. Αυτό συνέβη μεταξύ του φεντεραλιστή Αντενάουερ και του Ντε Γκολ της Ευρώπης των πατρίδων, όπως και μεταξύ του Μιτεράν και του Κολ. Αυτό συνεπάγεται υψηλό επίπεδο αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Φυσικά, οι προοπτικές θα είναι πολύ πιο άσχημες αν ο Μακρόν αποτύχει κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, ή αν η Γερμανία δυσκολευτεί να δημιουργήσει έναν λειτουργικό συνασπισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή