ΚΟΣΜΟΣ

Σουλτς προς Μέρκελ: «Είσαι η μεγαλύτερη ηττημένη των σημερινών εκλογών»

soylts-pros-merkel-eisai-i-megalyteri-ittimeni-ton-simerinon-eklogon-2210787

«Είσαι η μεγαλύτερη ηττημένη των σημερινών εκλογών», δήλωσε ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, Μάρτιν Σουλτς, απευθυνόμενος στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια του «Κύκλου του Βερολίνου», της τηλεοπτικής συζήτησης που διεξάγεται μετά την ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων, όπου συμμετέχουν οι αρχηγοί όλων των κομμάτων.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι πιστεύει πως θα σχηματιστεί τελικά ο λεγόμενος συνασπισμός «Τζαμάικα» και υπογράμμισε ότι η θέση των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) είναι στην αντιπολίτευση.

Παράλληλα, προειδοποίησε τους επικεφαλής των άλλων κομμάτων ότι η Μέρκελ «θα κάνει ό,τι μπορεί για να παραμείνει στη καγκελαρία».

Χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) και τους Πράσινους, ο Σουλτς τόνισε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος «θα σας δώσει ό,τι ζητήσετε αν μπορέσει να μείνει στην καγκελαρία».

Στη διάρκεια της συζήτησης, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για τη μείωση του ποσοστού του κόμματός της, των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), χρεώνοντας την κυρίως στη μεταναστευτική πολιτική που ακολούθησε κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης. 

«Είμαι η καγκελάριος της Γερμανίας και άρα πάντα φέρω την ευθύνη», τόνισε η Μέρκελ, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν υπήρχαν κατάλληλες εναλλακτικές το 2015, στο απόγειο της μεταναστευτικής κρίσης, επιμένοντας ότι η πολιτική των ανοικτών συνόρων ήταν σωστή.

Εντούτοις, παραδέχθηκε ότι οι πολίτες έχουν ανησυχίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν, για παράδειγμα σε ό,τι αφορά την ασφάλεια. 

Αναφορικά με τη μορφή της επόμενης κυβέρνησης, η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι έχει λάβει υπόψη της την απόφαση των Σοσιαλδημοκρατών να μην συμμετάσχουν σε έναν μεγάλο συνασπισμό, όμως πρόσθεσε ότι θα το ξανασυζητήσουν αύριο.