ΚΟΣΜΟΣ

Γιούνκερ σε Μέρκελ: Η Ευρώπη έχει ανάγκη από μια ισχυρή γερμανική κυβέρνηση

gioynker-se-merkel-i-eyropi-echei-anagki-apo-mia-ischyri-germaniki-kyvernisi-2210834

Το μήνυμα ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη από μια ισχυρή γερμανική κυβέρνηση έστειλε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Οπως είπε χαρακτηριστικά στην Αγκελα Μέρκελ λίγες ώρες μετά την εκλογική της νίκη «η Ευρώπη χρειάζεται τώρα περισσότερο από ποτέ μια ισχυρή γερμανική κυβέρνηση».

Οι πανηγυρισμοί των συντηρητικών συμμάχων της Άγκελας Μέρκελ που κυριάρχησαν στις Βρυξέλλες δεν κρύβουν την εντεινόμενη ανησυχία για το πώς η γερμανίδα καγκελάριος θα χειριστεί έναν άβολο νέο κυβερνητικό συνασπισμό και τη ραγδαία αύξηση του ποσοστού της άκρας δεξιάς.

«Με την Άγγελα Μέρκελ, η Γερμανία παραμένει ο ισχυρός και αξιόπιστος εταίρος στην Ευρώπη», έγραψε στο Twitter ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος ανήκει στην παράταξη της καγκελαρίου και ηγείται της μεγαλύτερης ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Όμως μια πηγή προσκείμενη στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προέβλεψε πως θα υπάρξουν πολλά προβλήματα, καθώς η Μέρκελ θα χρειαστεί να αντικαταστήσει τον «μεγάλο συνασπισμό» της με τους Σοσιαλδημοκράτες με μια συμμαχία που θα συμπεριλαμβάνει τόσο τους Πράσινους, οι θέσεις των οποίων κλίνουν στην κεντροαριστερά, όσο και τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), γεράκια σε οικονομικά και δημοσιονομικά ζητήματα.

«Τα πράγματα πήγαιναν πολύ ομαλά με τους σοσιαλδημοκράτες», ανέφερε η πηγή στο ΕΛΚ. «Τώρα δεν ξέρει κανένας τι θα γίνει», συμπλήρωσε.