Κορυφώνει τις πιέσεις η Μαδρίτη

Κορυφώνει τις πιέσεις η Μαδρίτη

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοικτό άφησε προχθες το ενδεχόμενο να διατάξει τη σύλληψη του τοπικού πρωθυπουργού της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζδεμόν ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Μάθα. Πέντε ημέρες πριν από το δημοψήφισμα που έχουν προκηρύξει οι καταλανικές αρχές με το ερώτημα της ανεξαρτησίας –και το οποίο έχει κηρυχθεί παράνομο από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας– ο γενικός εισαγγελέας υποστήριξε ότι η τοπική κυβέρνηση της Καταλωνίας έχει διαπράξει τα «τεράστιας βαρύτητας» αδικήματα της ανυπακοής και της κατάχρησης εξουσίας. «Επί του παρόντος», η Γενική Εισαγγελία δεν θεωρεί αναγκαίες τη σύλληψη και τη φυλάκιση του Πουτζδεμόν, ωστόσο «πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που παραμένει πάντα ανοικτό», προσέθεσε ο Μάθα.

Την ίδια ώρα, το Οικονομικό Δικαστήριο έκρινε ένοχο εκτροπής δημοσίων πόρων τον προηγούμενο τοπικό πρωθυπουργό της Καταλωνίας Αρτούρ Μας για το άτυπο δημοψήφισμα που είχε οργανώσει τον Νοέμβριο του 2014 και του έδωσε προθεσμία 15 ημερών για να καταβάλει ποσό 5,2 εκατ. ευρώ στο ισπανικό κράτος, υπό την απειλή της φυλάκισης. Η πίεση της κεντρικής κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι για ματαίωση του δημοψηφίσματος της ερχόμενης Κυριακής κορυφώθηκε με την ανάληψη της διοίκησης των δυνάμεων ασφαλείας της Καταλωνίας απευθείας από τη Μαδρίτη. Για τον σκοπό αυτόν στάλθηκε στη Βαρκελώνη συνταγματάρχης της Guardia Civil (στρατιωτική αστυνομία), ο οποίος συγκάλεσε χθες το βράδυ σύσκεψη των διοικητών όλων των δυνάμεων ασφαλείας, κρατικών και περιφερειακών. Η καταλανική αστυνομία (Mossos), η οποία κατηγορείται από τη Μαδρίτη ότι δεν δραστηριοποιείται για τη ματαίωση του δημοψηφίσματος, έστειλε έναν αντιπρόσωπο αλλά όχι τον ανώτατο διοικητή της.

Σύμφωνα με δύο ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους της Μαδρίτης που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, η κεντρική κυβέρνηση μπορεί να ανεχθεί «ένα πάρτι την Κυριακή, με υπαίθριες ψηφοφορίες σε πλατείες και δρόμους, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν θα αποτελέσει δημοψήφισμα, αλλά παρωδία του».

Δημοσκόπηση της εφημερίδας El Pais φέρει το 82% των Καταλανών να επιθυμεί δημοψήφισμα, αλλά και το 61% εξ αυτών να θεωρεί ότι υπό τις δεδομένες συνθήκες η ψηφοφορία της Κυριακής δεν θα έχει δεσμευτική ισχύ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή