Μετά τη χρεοκοπία, η «Μαρία» αποτελείωσε το Πουέρτο Ρίκο

Μετά τη χρεοκοπία, η «Μαρία» αποτελείωσε το Πουέρτο Ρίκο

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον φόβο και την απογοήτευση καλούνται να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι του Πουέρτο Ρίκο, στον απόηχο της ισοπέδωσης του νησιού από τον τυφώνα «Μαρία». Το μέγεθος της καταστροφής θεωρείται ανυπολόγιστο, δεδομένης της καθολικής διακοπής ρεύματος και του πλήθους των συντριμμιών στους δρόμους. Επισήμως, ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 10, ενώ εκφράζονται βάσιμοι φόβοι για περαιτέρω αύξηση.

Για το Πουέρτο Ρίκο, το οποίο ταλανίζεται, εδώ και καιρό, από το υπέρογκο χρέος και ένα οικονομικό σύστημα υπό πτώχευση, ο δρόμος της ανάκαμψης φαντάζει πλέον ατελείωτος. Εξαιτίας των καταστροφών που έχουν επέλθει τις τελευταίες εβδομάδες, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αγγίζει τα όριά της στην προσπάθεια αντιμετώπισης των έκτακτων αναγκών. «Η ειρωνεία είναι ότι, ενώ διανύουμε περίοδο κρίσης, έρχεται ένα τέτοιο φαινόμενο να μας καταστρέψει», δηλώνει ο Εντουιν Σεράνο, εργάτης κατασκευαστικών έργων που ζει στην περιφέρεια του Σαν Χουάν.

Την Πέμπτη, το νησί κηρύχθηκε ομοσπονδιακή ζώνη καταστροφής, γεγονός που έδωσε το «πράσινο φως» για την εκταμίευση έκτακτης ομοσπονδιακής χρηματικής βοήθειας. Σύμφωνα με τον διευθυντή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστάσεων Εκτακτης Ανάγκης στο Πουέρτο Ρίκο Αλεχάντρο ντε λα Κάμπα, λίαν συντόμως αναμένεται να επαναλειτουργήσει το αεροδρόμιο του Σαν Χουάν για την υποδοχή τριών ή τεσσάρων έκτακτων αεροσκαφών για τη μεταφορά νερού, γεννητριών και άλλων προμηθειών. Παράλληλα, έκτακτες ομάδες διάσωσης θα αναλάβουν την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των κατοίκων.

Το Πουέρτο Ρίκο υποφέρει από βαθιά ύφεση εδώ και μία δεκαετία, τη στιγμή που το χρέος ανέρχεται στα 74 δισ. δολάρια. Ευρισκόμενο σε αδυναμία αποπληρωμής του χρέους, το Πουέρτο Ρίκο κήρυξε, τον Μάιο, μια μορφή πτώχευσης. Είναι, ιστορικά, η πρώτη φορά που ένα αμερικανικό κράτος ή επικράτεια προβαίνει σε τέτοιο έκτακτο μέτρο. Μόνη ακτίνα φωτός συνιστά το γεγονός ότι το Πουέρτο Ρίκο, όντας επικράτεια των ΗΠΑ, δικαιούται να λάβει χρηματική βοήθεια από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστάσεων Εκτακτης Ανάγκης. Μέσω της βοήθειας, το νησί θα είναι σε θέση να αποκαταστήσει μελλοντικά κρίσιμες υποδομές, κτίρια και σπίτια, ενώ, ταυτοχρόνως, θα προβεί στον εκσυγχρονισμό του ηλεκτρικού και του οδικού δικτύου.

Είναι βέβαιο πως, τις επόμενες ημέρες, θα αποκαλυφθεί πλήρως ο αντίκτυπος της καταστροφής στην καθημερινότητα των κατοίκων. Η μόνιμη διακοπή της ηλεκτροδότησης και η δυσκολία πρόσβασης σε καθαρό νερό συνθέτουν σκηνικό χάους, ιδίως για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Εξαιτίας τούτων, μαζικό φαίνεται πως θα είναι το κύμα φυγής κατοίκων του Πουέρτο Ρίκο προς τις ΗΠΑ, σενάριο που, εάν επιβεβαιωθεί, θα οδηγήσει σε περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή