Ε.Ε.: Κοινό προϋπολογισμό, ευρωπαϊκό στρατό προτείνει ο Μακρόν

Ε.Ε.: Κοινό προϋπολογισμό, ευρωπαϊκό στρατό προτείνει ο Μακρόν

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πρέπει να αναλάβουμε δράση, η πρώτη μεταρρύθμιση πρέπει να είναι στο θέμα της ασφάλειας» τόνισε κατά την ομιλία του στη Σορβόννη, δύο ημέρες μετά την πύρρειο νίκη της Αγκελα Μέρκελ στις γερμανικές εκλογές, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, περιγράφοντας το όραμά του για τη Γηραιά Ηπειρο.

Ο κ. Μακρόν έκανε λόγο για μία πιο δημοκρατική Ευρώπη και κατέκρινε όσους θεωρούν πως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να ανοίξει η συζήτηση για το μέλλον της Ενωσης, ζητώντας «επανίδρυση» της κυρίαρχης και ενωμένης Ευρώπης, με βασικούς άξονες τη στενότερη συνεργασία εντός της Ευρωζώνης και την ενότητα στα «μέτωπα» της ασφάλειας και του μεταναστευτικού.

Μίλησε ακόμη για μια Ευρώπη «αργή, αδύναμη και αναποτελεσματική», προτείνοντας, μεταξύ άλλων, ευρωπαϊκό στρατό και προειδοποιώντας για τους κινδύνους που κρύβει η άνοδος του αντιμεταναστευτικού εθνικισμού, ο οποίος, όπως ανέφερε, δεν συνάδει με τις αρχές της Ε.Ε., όπως αυτή γεννήθηκε μετά την τραγωδία των Παγκοσμίων Πολέμων. 

Στο μέτωπο της οικονομίας, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ακόμα πως «ο φόρος επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών θα χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη», ενώ επανέλαβε και τη θέση του υπέρ της δημιουργίας κοινού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης.

Αλλωστε, στο παρελθόν έχει υποστηρίξει και τη θέσπιση θέσης υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης παράλληλα με την ίδρυση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, που θα παράσχει προληπτικά οικονομική βοήθεια σε όσες χώρες το χρειάζονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή