ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Οι Φιλελεύθεροι ζητούν αλλαγή πολιτικής για να συμμετέχουν σε συνασπισμό με τη Μέρκελ

Γερμανία: Οι Φιλελεύθεροι ζητούν αλλαγή πολιτικής για να συμμετέχουν σε συνασπισμό με τη Μέρκελ

Ο ηγέτης του γερμανικού φιλελεύθερου κόμματος Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) δήλωσε ότι το κόμμα του θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνασπισμού με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ μόνο αν υπάρξει αλλαγή στην κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής.

Η συντηρητική ένωση της Μέρκελ παρέμεινε ο μεγαλύτερος κοινοβουλευτικός συνασπισμός μετά τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, αλλά έχασε ψηφοφόρους από την ακροδεξιά. Καθώς οι συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, η μόνη ρεαλιστική επιλογή που έχει τώρα μπροστά της είναι μια συμμαχία με το FDP και τους οικολόγους Πράσινους.

Όμως το FDP και οι Πράσινοι διαφωνούν σε θέματα από την ενέργεια έως τη φορολογία, την Ευρώπη και τη μετανάστευση, περιπλέκοντας τη διαδρομή προς τη επίτευξη οποιασδήποτε συμφωνίας για τον σχηματισμό του λεγόμενου συνασπισμού "Τζαμάικα' – από τα χρώματα των τριών κομμάτων: μαύρο, κίτρινο και πράσινο.

Περιπλέκοντας περαιτέρω τα πράγματα, η συντηρητική ένωση της Μέρκελ αποτελείται από δύο κόμματα: τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), της οποίας ηγείται, και το αδελφό κόμμα της Βαυαρίας Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) που παρουσιάζονται ως εμπόδιο σε μια συμφωνία συνασπισμού.

«Ορισμένοι εκθειάζουν την 'Τζαμάικα' ως ένα ρομαντικό πολιτικό σχέδιο», δήλωσε ο ηγέτης του FDP Κρίστιαν Λίντντερ στην εφημερίδα Die Welt.

«Η αλήθεια είναι, υπάρχει μια αριθμητική πλειοψηφία, αλλά καθένα από τα τέσσερα κόμματα έχει τη δική του εκλογική εντολή. Το αν αυτές μπορούν να συνδεθούν χωρίς αντίφαση και προς το συμφέρον της χώρας μένει να το δούμε», πρόσθεσε.

«Η πολιτική δεν είναι μαθηματικά», είπε και πρόσθεσε πως αν έχει αμφιβολίες, το κόμμα του θα παραμείνει στην αντιπολίτευση.

«Ο καθένας πρέπει να γνωρίζει πως οι Ελεύθεροι Δημοκράτες θα συμμετάσχουν σε συνασπισμό μόνο αν υπάρξει αλλαγή πορείας στη γερμανική πολιτική.»

Η πολιτική στην Ευρώπη είναι ένα πεδίο όπου το FDP διαφέρει από τους συντηρητικούς της Μέρκελ και από τους Πράσινους, αν και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες έχουν υιοθετήσει κάπως πιο συμφιλιωτικό τόνο μετά τις εκλογές της Κυριακής.

Το FDP τάσσεται υπέρ μιας «Ευρώπης πολλών ταχυτήτων», διακρίνοντας έναν βόρειο πυρήνα δημοσιονομικά πειθαρχημένων, πλούσιων κρατών μελών από τα υπόλοιπα. Αντίθετα, οι Πράσινοι λένε στο πρόγραμμά τους πως είναι αντίθετοι με μια διαίρεση της Ευρώπης.

Ο Λίντντερ, που είπε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας πως η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ, δήλωσε χθες πως το κόμμα δεν μπορεί να συμφωνήσει με ένα κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης που θα βοηθά τη διόρθωση των οικονομικών ισορροπιών μέσα στην Ένωση.

Πηγή REUTERS