Πιέσεις σε Σόιμπλε για αλλαγή πόστου – Ποιος θα τον διαδεχθεί στο υπ. Οικονομικών

Πιέσεις σε Σόιμπλε για αλλαγή πόστου – Ποιος θα τον διαδεχθεί στο υπ. Οικονομικών

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι έτοιμος να αποχωρήσει από την θέση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας και να αναλάβει καθήκοντα προέδρου της Μπούντεσταγκ, της κάτω βουλής του γερμανικού κοινοβουλίου, επισήμανε σε σχετική ανακοίνωση, ο Φόλκερ Κάουντερ, επικεφαλής της κοινοβουλετικής ομάδας του CDU της Άνγκελα Μέρκελ.

Η κεντροδεξιά συμμαχία CDU/CSU θα προτείνει τον Σόιμπλε ως υποψήφιο για τη θέση του προέδρου της γερμανικής Βουλής στην επόμενη συνεδρίαση της Κ.Ο. των Χριστιανιοδημοκρατών την 17η Οκτωβρίου, όπως δήλωσε ο Κάουντερ. «Είμαστε ικανοποιημένοι που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συμφώνησε να είναι υποψήφιος για τη θέση», τόνισε ο Γερμανός πολιτικός. Μάλιστα, ο απερχόμενος πρόεδρος της γερμανικής Βουλής, Νόρμπερτ Λάμερτ, επισης στέλεχος του CDU της, δεν αναμένεται να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την εν λόγω θέση.

Παραδοσιακά ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής εκλέγεται όταν αυτή συσταθεί σε σώμα, 30 ημέρες μετά τις εκλογές. Κατά συνέπεια, η εκλογή Σόιμπλε θα πραγματοποιηθεί στις 24 Οκτωβρίου, ακριβώς έναν μήνα μετά τις γερμανικές εκλογές. Στη Γερμανία συνηθίζεται ο πρόεδρος της Μπούντεσταγκ να προέρχεται από την ισχυρότερη σε αριθμό βουλευτών κοινοβουλευτική ομάδα. Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η εκλογή προέδρου με απόλυτη πλειοψηφία στον πρώτο γύρο, τότε διεξάγεται και δεύτερος. Αν χρειαστεί και τρίτος, τότε εκλέγεται αυτός που συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους. Στην απίθανη περίπτωση ισοψηφίας το γερμανικό σύνταγμα προβλέπει κλήρωση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Προϋπολογισμού και σημαίνον στέλεχος των Γερμανών Συντηρητικών Γκίντερ Έτινγκερ δήλωσε τη Δευτέρα – μια μόλις μέρα μετά τις εκλογές –  ότι ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας θα ήταν ο «ιδανικός» πρόεδρος της γερμανικής Βουλής.

Ο ηγέτης του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), Κρίστιαν Λίντνερ ανέφερε στο λογαριασμό του στο Twitter ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του FDP θα στηρίξει την υποψηφιότητα Σόιμπλε για την προεδρία της Μπούντεσταγκ. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το FDP πριν από τις εκλογές έθεσε ως όρο για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση την υπουργία Σόιμπλε. Συγκεκριμένα, ο Αλεξάνστερ Χαν, μέλος του FDP, υπογράμμισε ότι το κόμμα «δεν πρέπει να μπει σε μια κυβέρνηση στην οποία δεν θα μπορεί να ονοματίσει τον υπουργό Οικονομικών της».

Ο Σόιμπλε είναι επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας από το 2009, ωστόσο, όπως εκτιμά το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών προκαλεί αμφιβολίες σχετικά με το αν θα μπορέσει να παραμείνει στη θέση αυτή. Οπως είχε επισημάνει το πρακτορείο λίγες μέρες πριν τη διεξαγωγή των εκλογών, «η μοίρα του μπορεί να βρεθεί στα χέρια των κομμάτων με τα οποία η Μέρκελ μπορεί να καταλήξει να συγκυβερνήσει», παρά το γεγονός ότι ο ίδιος θα απολάμβανε να αναλάβει ξανά το τιμόνι του Οικονομικών της χώρας, όπως είχε διαρρεύσει από το περιβάλλον του. Παρότι λοιπόν οι Συντηρητικοί της καγκελαρίου παραμένουν η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στη Μπούντεσταγκ αναμένεται να επιδιώξουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) και τους Πράσινους.

Σενάρια διαδοχής

Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται τώρα είναι ποιος θα διαδεχθεί τον Β. Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών.

Στους πιθανούς υποψηφίους ανήκει ο φιλελεύθερος Βέρνερ Χόιερ, σήμερα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Σε περίπτωση που το υπουργείο Οικονομικών παραμένει σε χριστιανοδημοκρατικά χέρια δεν αποκλείεται να το αναλάβει ο σήμερα υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν, τον οποίο ο Β. Σόιμπλε έχει χαρακτηρίσει «μεγάλη ελπίδα των Χριστιανοδημοκρατών».

Στη Γερμανία ο πρόεδρος του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου εκλέγεται παραδοσιακά όταν συσταθεί σε Σώμα η νέα βουλή, 30 μέρες μετά τις γενικές εκλογές. Συνηθίζεται ο πρόεδρος του κοινοβουλίου να προέρχεται από την ισχυρότερη κοινοβουλευτική ομάδα.

Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η εκλογή προέδρου με απόλυτη πλειοψηφία στον πρώτο γύρο, τότε διεξάγεται και δεύτερος. Αν χρειαστεί και τρίτος τότε εκλέγεται αυτός που συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους. Στην απίθανη περίπτωση ισοπαλίας το γερμανικό σύνταγμα προβλέπει κλήρωση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, REUTERS, DW.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή