Συντριπτικά υπέρ της ανεξαρτησίας οι Κούρδοι του Ιράκ – 92,73% έλαβε το «Ναι» στο δημοψήφισμα

Συντριπτικά υπέρ της ανεξαρτησίας οι Κούρδοι του Ιράκ – 92,73% έλαβε το «Ναι» στο δημοψήφισμα

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συντριπτικά υπέρ της ίδρυσης ενός ανεξάρτητου κράτους ψήφισαν οι Κούρδοι της αυτόνομης κουρδικής περιφέρειας του Ιράκ, ανακοίνωσε σήμερα η αρμόδια εκλογική επιτροπή του αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν, το οποίο ελαβε χώρα τη Δευτέρα εν μέσω έντονου διεθνούς και εγχώριου αναβρασμού.

Σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, υπέρ της ανεξαρτησίας τάχθηκε το 92,73% των 3.3 εκατομμυρίων ψηφοφόρων που συμμετείχαν στη διαδικασία, επαληθεύοντας τα ανεπίσημα αποτελέσματα που είδαν νωρίτερα το φως της δημοσιότητας, κάνοντας λόγο για ένα ποσοστό της τάξεως του 93% υπέρ του «Ναι». 

«Εκ των 3.305.925 ψηφοφόρων, το "Ναι" συγκέντρωσε ποσοστό 92,73% και το "Όχι" 7,27%», επισήμανε η επιτροπή, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε σε 72,16%.

Εντούτοις, ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, έχει διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες που θα οδηγήσουν σε άμεση ανακήρυξη ανεξαρτησίας, τονίζοντας ότι είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί με τη Βαγδάτη για την εύρεση μίας αμοιβαίας επωφελούς λύσης και για τις δύο πλευρές. 

Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χάιντερ Αλ Αμπάντι, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει παράνομο το δημοψήφισμα, μιλώντας στο ιρακινό κοινοβούλιο την Τετάρτη, τόνισε πως δεν πρόκειται να λάβει υπόψη του το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.   

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή