«Ο Ασαντ φαίνεται ότι θα μείνει»

«Ο Ασαντ φαίνεται ότι θα μείνει»

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. «Πειστικές απαντήσεις» από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε σχέση με την κατάσταση στην πόλη Ντέιρ Ες Ζορ ζήτησε χθες η Ρωσία, καθώς η μάχη για την πλήρη απελευθέρωση της πόλης περνάει στην τελική ευθεία. Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται με τους τζιχαντιστές του ISIS προκειμένου να εμποδίσουν την προέλαση του κυβερνητικού στρατού προς την πόλη, ενώ τη Δευτέρα η Ρωσία τοποθέτησε γέφυρα στον Ευφράτη, προκειμένου να διευκολύνει τον στρατό του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ.

«Παρόλο που ο αιματηρός εξαετής πόλεμος στη Συρία απέχει πολύ από το τέλος, είναι σαφές ότι ο πρόεδρος Ασαντ έχει έρθει για να μείνει», έγραψε χθες ο Μπεν Χάμπαρντ στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης». «Στο πεδίο της μάχης δεν έχει απομείνει κανένας που να θέλει και να μπορεί να τον ανατρέψει», παρατήρησε, ενώ «οι περιφερειακές δυνάμεις, οι ξένοι αξιωματούχοι και οι ίδιοι οι Σύροι λειτουργούν σαν να πρόκειται να συνεχίσει να κυβερνά επί χρόνια, αν και σε μια δραστικά συρρικνωμένη χώρα».

Ακόμη και περιοχές που βρίσκονται τυπικά υπό τον κυβερνητικό έλεγχο, έχουν γίνει πεδίο αντιπαράθεσης μεγάλων δυνάμεων. «Η Μόσχα δεν έχει λάβει πειστικές απαντήσεις από τις ΗΠΑ για την κατάσταση στο Ντέιρ Ες Ζορ», δήλωσε χθες ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ. Υστερα από τρία χρόνια πολιορκίας του φιλοκυβερνητικού θυλάκου της Ντέιρ Ες Ζορ από τον ISIS, κυβερνητικές και ρωσικές δυνάμεις έσπασαν την πολιορκία στις αρχές Σεπτεμβρίου, κερδίζοντας έναν «αγώνα δρόμου» με τις αμερικανικές και κουρδικές δυνάμεις για το ποιος θα ελέγξει την πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο επαρχία. Προχθές η Ρωσία έδωσε στη δημοσιότητα αεροφωτογραφίες οι οποίες, όπως ισχυρίζεται, δείχνουν οχήματα Hummer των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων σε κοντινή απόσταση με οχήματα των τζιχαντιστών.

Τη Δευτέρα, ο Ριαμπκόφ είχε αποδώσει τον θάνατο του Ρώσου αντιστράτηγου Βαλερί Ασάποφ από βλήμα του ISIS κοντά στο Ντέιρ Ες Ζορ «στη διπρόσωπη αμερικανική πολιτική στη Συρία. Η αμερικανική πλευρά δηλώνει ότι ενδιαφέρεται για την εξολόθρευση του ISIS, αλλά κάποιες ενέργειές της δείχνουν ότι κάνει το αντίθετο και ότι κάποιοι πολιτικοί και γεωπολιτικοί στόχοι είναι σημαντικότεροι για την Ουάσιγκτον», είχε δηλώσει ο Ρώσος υφυπουργός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή