Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές η ζωή της γυναίκας στη Σαουδική Αραβία

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές η ζωή της γυναίκας στη Σαουδική Αραβία

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία μπορεί να έχουν χαρεί μετά το βασιλικό διάταγμα που τους επιτρέπει να οδηγούν, όμως εξακολουθούν να υφίστανται πολλούς περιορισμούς πολύ πιο σοβαρούς και βαθιά ριζωμένους στη συντηρητική μουσουλμανική χώρα.

Το σύστημα κηδεμονίας εξακολουθεί να περιορίζει τις γυναίκες, αναγκάζοντάς τες να ζητούν την άδεια ενός άνδρα συγγενή τους ακόμη και για τις πιο απλές καθημερινές δραστηριότητες. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι μια γυναίκα πρέπει να ζητήσει την άδεια ενός άνδρα συγγενή της –συνήθως του πατέρα, του αδελφού ή του συζύγου– για να υποβληθεί σε ιατρική επέμβαση ή να ταξιδέψει στο εξωτερικό.

Επίσης οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να συναναστρέφονται με άνδρες πέραν από τους στενούς τους συγγενείς, ενώ κινδυνεύουν με φυλάκιση αν το κάνουν. Μόλις εκτίσουν την ποινή τους, ο άνδρας κηδεμόνας τους μπορεί να μην υπογράψει την εντολή αποφυλάκισής τους, αφήνοντάς τες στην ευθύνη του κράτους.

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο πρώτη φορά οι γυναίκες μπόρεσαν να γιορτάσουν την εθνική γιορτή της Σαουδικής Αραβίας σε ένα στάδιο του Ριάντ. Μπόρεσαν να παραστούν στις εορταστικές εκδηλώσεις από έναν χώρο που ήταν αποκλειστικά για οικογένειες και ήταν ξεχωριστός από τον χώρο όπου βρίσκονταν οι ανύπαντροι άνδρες. Περιορισμοί υπάρχουν και στο θέμα του γάμου.

Εκτός από το γεγονός ότι, όπως και στις περισσότερες αραβικές χώρες, δεν μπορούν να παντρευτούν μη μουσουλμάνους, η Μόνιμη Επιτροπή Ισλαμικών Ερευνών και Εκδοσης Φάτουα, επίσημος οργανισμός, αποφάσισε ότι μια σουνίτισσα δεν μπορεί να παντρευτεί έναν «σιίτη ή έναν κομμουνιστή (άθεο)». Αλλοι περιορισμοί εις βάρος των γυναικών έχουν αρθεί στη θεωρία, όμως πρακτικά εξακολουθούν να εφαρμόζονται στους συντηρητικούς κύκλους της Σαουδικής Αραβίας.

Τον Μάιο ο βασιλιάς Σάλμαν ζήτησε από τη διοίκηση να επιτρέπει στις γυναίκες να κάνουν κάποιες ενέργειες χωρίς την άδεια του κηδεμόνα τους, όμως στο αυστηρό πλαίσιο που θέτει η σαρία. Θεωρητικά πλέον δεν χρειάζεται η έγκριση του κηδεμόνα μιας γυναίκας για να της επιτρέψει να εργαστεί, όμως οι εργοδότες εξακολουθούν να τη ζητούν, αν και το σχέδιο μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας με τίτλο «Οραμα 2030» ενθαρρύνει την εργασία των γυναικών.

Ο ενδυματολογικός κώδικας απαιτεί οι γυναίκες να είναι καλυμμένες από την κορυφή έως τα πόδια. Ομως στο Ριάντ κάποιες Σαουδαράβισσες έχουν αρχίσει να εμφανίζονται με ακάλυπτο το πρόσωπο, μια μεγάλη αλλαγή σε μια χώρα όπου συνήθως φαίνονται μόνο τα μάτια των γυναικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή