Η αποχώρηση Σόιμπλε σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής σημειώνει ο βελγικός Τύπος

Η αποχώρηση Σόιμπλε σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής σημειώνει ο βελγικός Τύπος

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αποχώρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το ευρωπαϊκό προσκήνιο, αλλά και στην οργή που είχε προκαλέσει στους Έλληνες με την εχθρική του στάση απέναντι στην Ελλάδα καθ' όλη την περίοδο της κρίσης, αναφέρονται τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης στο Βέλγιο.

«Η έξοδος του Σόιμπλε, του "δράκου" της λιτότητας» τιτλοφορείται δημοσίευμα στην εφημερίδα Le Soir, το οποίο αναφέρεται στην αναμενόμενη αποχώρηση του Σόιμπλε από τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, προκειμένου να καταλάβει τη θέση του προέδρου του Κοινοβουλίου, και τη διαδοχή του, κατά τα φαινόμενα, στην επόμενη κυβέρνηση συνασπισμού από κάποιον από το στρατόπεδο των φιλελευθέρων. Η εφημερίδα τονίζει ότι αυτή η είδηση θα χαροποιήσει πολλούς στην Ευρώπη και όχι μόνο τους πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους, ενώ το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι το κατά πόσο η αντικατάσταση του Σόιμπλε, του οποίου η εξουσία και η βαρύτητα στο Ecofin και στο Eurogroup ισοδυναμούσε με την αντίστοιχη της καγκελαρίου Mέρκελ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα αλλάξει τα δεδομένα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής δεξαμενής σκέψης Ceps και ειδήμονα στα οικονομικά Κάρελ Λάνου, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα, ο απερχόμενος Γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι εκείνος που ενίσχυσε τη λιτότητα στην ευρωζώνη, ιδιαίτερα με την εκστρατεία του υπέρ της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά και ζητώντας την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, γεγονός που κόστισε πολύ στις χώρες του Νότου, κυρίως στην Ελλάδα και την Ιταλία, τη στιγμή που η Γερμανία απολάμβανε όλα τα πλεονεκτήματα της εσωτερικής αγοράς, χωρίς, ωστόσο, να επιθυμεί την οικονομική αλληλεγγύη. Δεν είναι βέβαιο, υποστηρίζει ο Λάνου, ότι ο διάδοχος του Σόιμπλε θα είναι μεγαλύτερο «γεράκι» από αυτόν, αλλά θα ήταν επικίνδυνο να στοιχηματίσει κανείς ότι θα είναι μικρότερο.

Το κατά πόσο είναι στην πραγματικότητα λιγότερο φιλοευρωπαίοι οι Γερμανοί Φιλελεύθεροι (FDP) εξετάζει άλλο δημοσίευμα της Le Soir, επισημαίνοντας ότι, σύμφωνα με πολλές πηγές της εφημερίδας, μεταξύ των οποίων και μίας από το στρατόπεδο των ευρωπαίων φιλελευθέρων, είναι υπερβολική η εικόνα των «γερακιών» ή ακόμα και των ευρωσκεπτικιστών που τους αποδίδεται και ότι σε κάθε περίπτωση η παρουσία των Πρασίνων στον κυβερνητικό συνασπισμό θα αντισταθμίσει αναπόφευκτα τις επιθυμίες των Φιλελευθέρων σε σχέση με μία αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική.

Σε ρεπορτάζ εξάλλου της εφημερίδας De Tijd υπό τον τίτλο «Ο Σόιμπλε εγκαταλείπει την ευρωπαϊκή αρένα» σημειώνεται πως από ένα σημείο και μετά ο Σόιμπλε μετατράπηκε σε ένα είδος «εθνικού καρπαζοεισπράκτορα» για τους Έλληνες. Επισημαίνεται ακόμη ότι η αντιπαράθεση του Σόιμπλε με τον Α. Τσίπρα, ο οποίος δεν είχε καν γεννηθεί όταν ο παλαίμαχος πολιτικός πρωτοεκλέχτηκε βουλευτής στο γερμανικό Κοινοβούλιο, ανέβασε ακόμα περισσότερο τη δημοτικότητά του στη Γερμανία, με αποτέλεσμα να καταφέρει να συγκεντρώσει την περασμένη Κυριακή το 48% των ψήφων στην εκλογική του περιφέρεια.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι ο Σόιμπλε διαχειρίστηκε τις οικονομικές υποθέσεις και υπερασπίστηκε την σκληρή γερμανική γραμμή υπέρ της λιτότητας με «σιδηρά» πειθαρχία και «πρωσική» αίσθηση καθήκοντος. Όπως εξάλλου αναφέρεται, με την αποχώρηση του Σόιμπλε η ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή χάνει ένα βετεράνο ο οποίος συμμετείχε σε όλες τις αποφάσεις που είχαν να κάνουν με το ευρώ από την εποχή ακόμα της εισαγωγής του, καθώς υπήρξε ο μοναδικός εν ενεργεία πολιτικός (πλην Γιούνκερ) που συμμετείχε σε ευρωπαϊκή κυβέρνηση την εποχή της υπογραφής της Συνθήκης του Mάαστριχτ από την οποία ‘γεννήθηκε' το ευρώ. Καταλήγοντας πάντως η εφημερίδα αναφέρει ότι την σκυτάλη τώρα ως «θεματοφύλακες» της σκληρής γερμανικής γραμμής υπέρ της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, παίρνουν κατά πάσα πιθανότητα οι Γερμανοί Φιλελεύθεροι.

Τέλος, ο Σόιμπλε ετοιμάζεται για τη θέση του προέδρου του γερμανικού Κοινοβουλίου αναφέρει το Politico τονίζοντας ότι η μετακίνησή του αυτή θα αποτελέσει σημαντικό σημείο καμπής για την πολιτική σκηνή της χώρας, σηματοδοτώντας ταυτόχρονα το τέλος της μακράς και συχνά αμφιλεγόμενης θητείας του στη θέση αυτή, απ' όπου κρατούσε τα ηνία της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης.

(πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ) 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή