ΚΟΣΜΟΣ

Επανεμφάνιση του ηγέτη του ΙΚ, Αμπού Μπακρ Αλ-Μπαγκντάντι

Επανεμφάνιση του ηγέτη του ΙΚ, Αμπού Μπακρ Αλ-Μπαγκντάντι

Μετά από σχεδόν έναν χρόνο σιωπής και με το σενάριο να είναι νεκρός να θεωρείται εξαιρετικά πιθανό, ο σκιώδης επικεφαλής του «χαλιφάτου» του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ Αλ-Μπαγκντάντι, πραγματοποίησε την επανεμφάνιση του μέσω ηχητικού μηνύματος διάρκειας 46 λεπτων, το οποίο δημοσιοποιήσε η τζιχαντιστική οργάνωση σε ένα από τα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας που έχει υπό τον έλεγχο της. 

Εντούτοις, το ηχητικό αυτό μήνυμα δεν αποτελεί από μόνο του αποδεικτικό στοιχείο για το ότι ο Μπαγκντάντι ζει, καθώς η ημερομηνία του δεν είναι ξεκάθαρη. Μολαταύτα, η φωνή που αποδίδεται στον αυτοαποκαλούμενο «χαλίφη» του Ισλαμικού Κράτους, αναφέρεται σε τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας, όπως η κρίση στην κορεατική χερσόνησο και οι απειλές του βορειοκορεατικού καθεστώτος προς τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, πιθανώς για να τονιστεί ότι το μήνυμα ηχογραφήθηκε πρόσφατα. 

Τα δεδομένα έχουν αλλάξει δραματικά για το «χαλιφάτο» μέσα σε αυτό το διάστημα, με τα εδάφη του να έχουν συρρικνωθεί σε τεράστιο βαθμό στο Ιράκ και τη Συρία, τη Μοσούλη να έχει ανακαταληφθεί από τον ιρακινό στρατό και τις δυνάμεις του ΙΚ στη Ράκκα να βρίσκονται στο χείλος της πλήρους κατάρρευσης. Το προηγούμενο ηχογραφημένο μήνυμα του Μπαγκντάντι είδε το φως της δημοσιότητας τον Νοέμβριο του 2016, όταν ακόμη δεν είχε αρχίσει η μάχη για τη Μοσούλη και το Ισλαμικό Κράτος διατηρούσε ένα σημαντικό μέρος της εδαφικής ισχύoς του. 

Στο μήνυμα, το οποίο φέρει τον τίτλο «Υπέρ πάντων ο Θεός», ο Μπαγκντάντι καλεί σε νέες αιματηρές επιθέσεις κατά των «απίστων» στις χώρες της Δύσης, όπως το 2016 είχε καλέσει τους μαχητές του να πολεμήσουν τους «απίστους» που ετοιμάζονταν να εισβάλουν στη Μοσούλη, «κάνοντας το αίμα τους να τρέχει σαν ποτάμι». 

«Προσοχή στην υποχώρηση, στην ηττοπάθεια, στις διαπραγματεύσεις και την παράδοση. Μην παραδώσετε τα όπλα», αναφέρει επίσης το ηχητικό μήνυμα, καλώντας τους «στρατιώτες του χαλιφάτου» να «ρίξουν τις φωτιές του πολέμου στους εχθρούς τους και να τους πολιορκούν σε κάθε γωνιά». 

Παρότι η Μόσχα έχει ανακοινώσει ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να έχει σκοτώσει τον Μπαγκντάντι σε κάποια από τις αεροπορικές επιδρομές της κατά του Ισλαμικού Κράτους, η Ουάσιγκτον εμφανίζεται δύσπιστη, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τον θάνατο του. 

Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του επικεφαλής της εξτρεμιστικής οργάνωσης έγινε τον Ιούλιο του 2014, σε μία χρονική στιγμή που το Ισλαμικό Κράτος βρισκόταν στο απόγειο της ισχύoς του, έχοντας καταλάβει μεγάλεις εδαφικές εκτάσεις στη Συρία και το Ιράκ και εγκαθιδρύοντας τη δική του «κρατική οντότητα». Η εμφάνιση του έλαβε χώρα στο τζαμί Αλ Νούρι της Μοσούλης, λίγο μετά την κατάληψη της από το ΙΚ, από το οποίο ανακήρυξε την ίδρυση του «χαλιφάτου».