FT: Νέο πεδίο ευκαιριών στο φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου βλέπει η Τουρκία

FT: Νέο πεδίο ευκαιριών στο φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου βλέπει η Τουρκία

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη μεγάλη στρατηγική σημασία της γεωγραφικής θέσης της Τουρκίας, η οποία αποτελεί σταυροδρόμι μεταξύ της Ευρώπης και της Ασίας, αναφέρεται ανάλυση των Financial Times, η οποία ωστόσο τονίζει ότι η χώρα είναι λιγότερο τυχερή σε ότι αφορά την κατανομή των φυσικών πόρων. 

Η Τουρκία, όπως υπογραμμίζεται στο άρθρο, «βασίζεται στις εισαγωγές σχεδόν για τα τρία τέταρτα της εγχώριας κατανάλωσης ενέργειας», ενώ μεγάλο μέρος των εισαγωγών αυτών είναι «υπό τη μορφή ρωσικού φυσικού αερίου». Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζει η ανάλυση, «θέλει να διαφοροποιήσει τις προμήθειες της χώρας, αξιοποιώντας νέες πηγές αερίου από την ανατολική Μεσόγειο και το βόρειο Ιράκ, όμως η προμήθεια  αυτών των πόρων είναι γεμάτη με οικονομικούς και γεωπολιτικούς κινδύνους, ακόμη και πριν επιχειρηθεί η πρόκληση της σύνδεσής τους με την τουρκική αγορά».

«Οι πόροι της Ανατολικής Μεσογείου μοιράζονται  σε τρεις χώρες – το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο – οι οποίες έχουν πολύπλοκες σχέσεις με την Τουρκία αλλά και μεταξύ τους. Η ρωσική εταιρεία ενέργειας Rosneft  ανακοίνωσε αυτό το μήνα ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με την περιφερειακή κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν σχετικά με την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου για την εξυπηρέτηση των τουρκικών και ευρωπαϊκών αγορών. Η συμφωνία αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε η Rosneft, και έκανε λόγο για ένα "επιταχυνόμενο" έργο που θα οδηγήσει στη ροή του αερίου  μέχρι το 2020. Η  περίπτωση της Rosneft έδειξε πόσο δύσκολο θα είναι για την Τουρκία να ξεφύγει από το στραγγαλισμό της Ρωσίας στην  ενεργειακή της αγορά», σημειώνεται στην ανάλυση. 

«Η Τουρκία βλέπει ένα νέο πεδίο ευκαιριών στο φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου, για να εξασφαλίσει τις δικές της προμήθειες  και να καταστεί ενεργειακός κόμβος για την υπόλοιπη Ευρώπη. Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας και γαμπρός του Ερντογάν, δήλωσε τον Ιούλιο ότι θα επισκεφθεί το Ισραήλ πριν από το τέλος του έτους με σκοπό την οικοδόμηση ενός αγωγού μεταξύ των χωρών. Μια τέτοια συμφωνία θα σηματοδοτήσει μια βελτίωση στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών μετά από εντάσεις που κυριαρχούν στις μεταξύ τους σχέσεις από το 2010. Το Ισραήλ υπέγραψε τον περασμένο Απρίλιο μια προκαταρκτική συμφωνία με την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ιταλία για να κατασκευάσει έναν ξεχωριστό αγωγό κατευθείαν προς τη δυτική Ευρώπη σε ένα σημάδι ότι η χώρα προσπαθεί να βρει την καλύτερη δυνατή πορεία  προς τις αγορές. Για την Τουρκία, η πρόσβαση στο φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου – καθώς και του βορείου Ιράκ – θα προστεθεί σε νέες προμήθειες που θα φτάσουν το επόμενο έτος μέσω του αγωγού Trans-Anatolian από το Αζερμπαϊτζάν», αναφέρει επιπλέον η ανάλυση των Financial Times. 

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή