Χιου Χέφνερ, προκλητικός μέχρι το τέλος

Χιου Χέφνερ, προκλητικός μέχρι το τέλος

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εφυγε από τη ζωή, την Τετάρτη, ο Χιου Χέφνερ, ιδρυτής του περιοδικού Playboy και δημιουργός μιας κολοσσιαίας βιομηχανίας θεάματος. Σύμφωνα με την επιχείρηση Playboy, ο Χέφνερ, σε ηλικία 91 ετών, άφησε την τελευταία του πνοή ήρεμα στην έπαυλή του, στο Λος Αντζελες.

Ο Χιου Μάρστον Χέφνερ γεννήθηκε στις 9 Απριλίου 1926 στο Σικάγο. Υπηρέτησε στον αμερικανικό στρατό κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόι. Πριν από την έκδοση του περιοδικού Playboy, είχε εργαστεί ως συντάκτης στο περιοδικό Esquire. Το 1949, παντρεύτηκε τη Μίλι Γουίλιαμς, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά. Μετά το διαζύγιό τους, το 1959, ο Χέφνερ υιοθέτησε ένα πιο προκλητικό τρόπο ζωής. Χαρακτηριστικά, ο ίδιος, φορώντας μεταξωτές πιτζάμες στην έπαυλή του στο Λος Αντζελες, είχε δηλώσει πως έχει κοιμηθεί με 1.000 γυναίκες.

Το όνομα του Χέφνερ θεωρείται άρρηκτα συνυφασμένο με την αυτοκρατορία του Playboy. Ο ίδιος εξελίχθηκε σε έμβλημα της σεξουαλικής επανάστασης και της υπέρβασης του αμερικανικού καθωσπρεπισμού. Η επιχείρησή του κατάφερε να διεισδύσει στη βιομηχανία ταινιών και στη δορυφορική και ψηφιακή παραγωγή, σημειώνοντας μυθικά ποσά κερδών. Επιπλέον, το Playboy άφησε το στίγμα του στον χώρο της μόδας και των κοσμημάτων, ενώ συνδέθηκε και με το άνοιγμα κλαμπ, ξενοδοχείων και καζίνο.

Το Playboy έφτασε στα περίπτερα τον Δεκέμβριο του 1953, με το πρώτο τεύχος να πουλά περισσότερα από 51.000 αντίτυπα. Μεγάλο μερίδιο επιτυχίας οφείλεται και στο εξώφυλλο της γυμνής φωτογράφισης της Μέριλιν Μονρόε, τα δικαιώματα της οποίας είχε αγοράσει για, μόλις, 500 δολάρια. Οπως ήταν φυσικό, ο εκδότης απέκτησε σε σύντομο χρονικό διάστημα δόξα και πλούτη. Επειτα από πέντε χρόνια, το ετήσιο κέρδος του περιοδικού ανήλθε στα 4 εκατ. δολάρια και το σήμα του κουνελιού έγινε παγκοσμίως αναγνωρίσιμο. Συνολικά μέχρι σήμερα, το περιοδικό Playboy έχει εκδοθεί σε πάνω από 20 χώρες, ενώ το σήμα από τις παγκόσμιες πωλήσεις των προϊόντων έχει αποφέρει έσοδα που ξεπερνούν το ένα δισ. δολάρια.

Μέσω του βιβλίου του, «Η Φιλοσοφία του Playboy», ο Χέφνερ επιδίωξε να μεταδώσει το βασικό μήνυμα ότι η κοινωνία έφταιγε για όλα τα δεινά. Η διεκδίκηση του δικαιώματος άμβλωσης, η αποποινικοποίηση της μαριχουάνας και η κατάργηση των νόμων του 19ου αιώνα επί του σεξ αποτέλεσαν τον πυρήνα του τολμηρού, για τα δεδομένα της εποχής, αγώνα του Χέφνερ. «Ο Χέφνερ νίκησε» δήλωσε ο κοινωνιολόγος Γκίτλιν σε συνέντευξή του το 2015, υπογραμμίζοντας πως «οι επικρατούσες αξίες στη χώρα αυτή τη στιγμή, παρά τις συντηρητικές αντιδράσεις, διέπονται από ουσιώδη ελευθεριάζοντα χαρακτήρα, και αυτό, κατ’ ουσίαν, αποτελούσε το μήνυμα της φιλοσοφίας του Playboy».

Ο Χέφνερ παντρεύτηκε τρεις φορές, ενώ άφησε πίσω του τη σύζυγό του, Κρίσταλ, και τέσσερα παιδιά. Η ταφή του θα γίνει στο Λος Αντζελες, σε κρύπτη δίπλα στη Μονρόε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή