Πιθανώς έργο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι η «γυμνή Μόνα Λίζα» που βρέθηκε στη Γαλλία

Πιθανώς έργο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι η «γυμνή Μόνα Λίζα» που βρέθηκε στη Γαλλία

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένας πίνακας ζωγραφισμένος με κάρβουνο που απεικονίζει μία γυμνή γύναικεια μορφή και ο οποιός φυλασσόταν για περισσότερα από 150 χρόνια στη συλλογή αναγεννησιακής τέχνης του μουσείου Conde, βόρεια του Παρισιού, ενδέχεται να είναι ένα προσχέδιο της Μόνα Λίζα, σύμφωνα με έναν Γάλλο ειδικό.

Μέχρι πρότινος, η ζωγραφιά της γυμνής γυναίκας, γνωστής ως Μόνα Βάνα, αποδιδόταν στους μαθητές του Ιταλού ζωγράφου της Αναγέννησης, οι οποίοι φοιτούσαν στο ατελιέ του. Ωστόσο, ειδικοί έχουν βρει αρκετά στοιχεία που να συνηγορούν ότι ο καλλιτέχνης συμμετείχε και ο ίδιος στη δημιουργία του.

Μετά από μία σειρά τεστ που έλαβαν χώρα στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι αναφορικά με τη χρονολόγηση της Μόνα Βάνα και της σύνδεσης της με τη Μόνα Λίζα, οι επιμελητές τους αποφάνθηκαν ότι το έργο ανήκει «τουλάχιστον εν μέρει» στον Ντα Βίντσι.

'Mona Lisa nude sketch' found in Francehttps://t.co/LIAHzyjVkO@BBC #PointJoconde pic.twitter.com/k0rkFthOhO

Σύμφωνα με τον ειδικό Ματιέ Ντελντίκ, ο Ντα Βίντσι δούλεψε πάνω στο συγκεκριμένο έργο κοντά στο τέλος της ζωής του, παράλληλα με τη δημιουργία της Μόνα Λίζα. «Είναι σχεδόν σίγουρα ένα προσχέδιο για μία ελαιογραφία», προσέθεσε ο Ντελντίκ.

Ο Μπρούνο Μοτίν, ένας εκ των ειδικών για ζητήματα συντήρησης του Λούβρου, επιβεβαίωσε ότι το έργο χρονολογείται την περίοδο που έζησε ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι και συγκεκριμένα στις αρχές του 16ου αιώνα, τονίζοντας ότι πρόκειται για έργο «εξαιρετικά μεγάλης ποιότητας».

Σύμφωνα με τον Ντελντίκ, τα δύο βασικά στοιχεία που ενισχύουν το σενάριο το έργο να πρόκειται για ένα προσχέδιο της Τζοκόντα, είναι η ομοιότητα των δύο έργων στα χέρια και στον κορμό, καθώς και το σχεδόν ίδιο μέγεθος τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή