Τουρκία: Ένταλμα κατά του Ντουντάρ

Τουρκία: Ένταλμα κατά του Ντουντάρ

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Αίτημα προς το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας απηύθυνε χθες η Γενική Εισαγγελία του Ντιγιαρμπακίρ, ζητώντας την έκδοση εντάλματος σύλληψης εις βάρος του πρώην διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας Cumhuriyet, Τσαν Ντουντάρ, ο οποίος διέφυγε πέρυσι στη Γερμανία.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας, το γραφείο της εισαγγελίας στο Ντιγιαρμπακίρ απέστειλε το αίτημα έκδοσης εντάλματος σύλληψης στην Υπηρεσία Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Δικαιοσύνης. Το ένταλμα αφορά σε ομιλία του Ντουντάρ στο Ντιγιαρμπακίρ στις 24 Απριλίου 2016. Η εισαγγελία κατηγορεί τον Ντουντάρ ότι εκμεταλλεύθηκε την ομιλία του αυτή για να διασπείρει προπαγάνδα υπέρ του εκτός νόμου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK).

Ο Ντουντάρ –και ο συνάδελφός του στην Cumhuriyet– Ερντέμ Γκιουλ είχαν συλληφθεί για την αποκάλυψη ότι τουρκικά φορτηγά, μισθωμένα από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, μετέφεραν όπλα στη Συρία στις αρχές του 2014. Οι δύο δημοσιογράφοι συνελήφθησαν τον Νοέμβριο του 2015 και αποφυλακίστηκαν στα τέλη Φεβρουαρίου 2016, ύστερα από απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου.

Στο μεταξύ, την απέλαση στην Τουρκία δημοσιογράφου με τουρκική και σουηδική υπηκοότητα, που είχε συλληφθεί από τις ισπανικές αρχές ως ύποπτος για σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις, απέκλεισε χθες η ισπανική κυβέρνηση. Ο Χαμζά Γιαλτσίν είχε συλληφθεί προσωρινά στις 3 Αυγούστου από τις ισπανικές αρχές, προτού εξασφαλίσει πολιτικό άσυλο από την ισπανική Δικαιοσύνη.

Την ίδια ώρα, εντάλματα σύλληψης εις βάρος 117 Τούρκων στρατιωτικών, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για σχέσεις με το κίνημα του αυτοεξόριστου Τούρκου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, εξέδωσαν χθες οι εισαγγελικές αρχές.

Σύμφωνα με πηγές της τουρκικής Δικαιοσύνης, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της επαρχίας της Σμύρνης πραγματοποίησε χθες επιχείρηση, με στόχο τη σύλληψη των επίορκων αξιωματικών, ορισμένοι από τους οποίους υπηρετούν σε θέσεις ευθύνης στο στράτευμα.

Μεταξύ των επιβαρυντικών στοιχείων που διαθέτει η εισαγγελία, περιλαμβάνονται καταγεγραμμένες τηλεφωνικές συνομιλίες των υπόπτων αξιωματικών με ανώτατα στελέχη του κινήματος Γκιουλέν μεταξύ 2010 και 15ης Ιουλίου 2016, ημερομηνία της απόπειρας πραξικοπήματος. Εκτοτε, περισσότεροι από 50.000 Τούρκοι παραμένουν προφυλακισμένοι, ενώ 150.000 «εκκαθαρίσθηκαν» από τις θέσεις εργασίας τους στο Δημόσιο, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα.

Ανησυχία

Οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και ορισμένοι δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας, έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το εύρος των εκκαθαρίσεων, τις οποίες θεωρούν αφορμή για κατάπνιξη κάθε αντιπολιτευόμενης φωνής.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή