ΚΟΣΜΟΣ

Υπό κράτηση ο Ναβάλνι ενόψει συγκέντρωσης

ypo-kratisi-o-navalni-enopsei-sygkentrosis-2211606

ΜΟΣΧΑ. Υπό κράτηση έθεσε χθες η ρωσική αστυνομία τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, πριν αυτός μεταβεί στην πόλη Νίζνι Νόβγκοροντ για να μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση.

Ο Ναβάλνι δημοσίευσε βίντεο στη σελίδα του στο Instagram στο οποίο εμφανίζονται αστυνομικοί ζητώντας του να προσέλθει στο αστυνομικό τμήμα για να απαντήσει σε ερωτήσεις. Λίγο αργότερα, ο Ναβάλνι δημοσίευε μήνυμα στο Twitter, λέγοντας ότι βρίσκεται στο αστυνομικό τμήμα και δεν γνωρίζει τους λόγους της κράτησής του. Ο Ναβάλνι επρόκειτο να μιλήσει χθες το βράδυ σε μεγάλη συγκέντρωση στο Νίζνι Νόβγκοροντ.

Μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για την προεδρία πέρυσι, ο Ναβάλνι ενέπνευσε ισχυρό κίνημα στήριξης, για να αναδειχθεί στον πλέον δημοφιλή αντιπολιτευόμενο πολιτικό.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Tass, ο Ναβάλνι ετέθη υπό κράτηση εξαιτίας της διοργάνωσης μη εγκεκριμένων διαδηλώσεων. Η συγκέντρωση στο Νίζνι Νόβγκοροντ, όμως, είχε εξασφαλίσει την άδεια του τοπικού δήμου.

Συνεργάτες του Ναβάλνι κατήγγειλαν ότι η αστυνομία κατάσχεσε τον ηχητικό εξοπλισμό τους, ο οποίος είχε ήδη στηθεί στην πλατεία της ιστορικής ρωσικής πόλης.

«Το Κρεμλίνο αντιμετωπίζει τις συγκεντρώσεις μου ως τεράστια απειλή, ακόμη και ως προσβολή. Τόσα χρόνια έλεγαν ότι η αντιπολίτευση δεν απολαμβάνει καμιάς στήριξης στη ρωσική επαρχία και τώρα οι συγκεντρώσεις μας τους προκαλούν πόνο», έγραψε ο Ναβάλνι στο Twitter.

Το Κρεμλίνο απορρίπτει τον Ναβάλνι ως «αστό, αποκομμένο από την πραγματικότητα της ρωσικής επαρχίας». Η περυσινή πρωτοβουλία του Ναβάλνι, όμως, να εγκαινιάσει γραφεία του κινήματός του σε 80 πόλεις της Ρωσίας στέφθηκε με επιτυχία, προκαλώντας την ανησυχία του Κρεμλίνου.