Γερμανία – Γαλλία, συμμαχία

Γερμανία – Γαλλία, συμμαχία

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται να κέρδισε τη στήριξη της πρόσφατα εκλεγμένης Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ στα σχέδιά του να δώσει νέο αέρα στα πανιά της Ε.Ε. και να εξασφαλίσει τη δέσμευσή της για «έντονη» συνεργασία ανάμεσα σε Παρίσι και Βερολίνο κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής που έλαβε χώρα χθες στο Ταλίν της Εσθονίας.

Η εκτενής ομιλία του Γάλλου προέδρου για το μέλλον της Ευρώπης, νωρίτερα την εβδομάδα, «έθεσε σημαντικά θεμέλια» για τις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν, δήλωνε σε δημοσιογράφους η κ. Μέρκελ, παρόλο που ξεκαθάριζε πως οι δύο χώρες θα πρέπει να συζητήσουν αναλυτικά τις λεπτομέρειες. Ο Γάλλος πρόεδρος έθεσε εκτενώς την ατζέντα του ενώπιον των υπολοίπων αρχηγών, όπου εκεί δεν βρήκε όλους τους ηγέτες σύμφωνους με τις προτάσεις για περισσότερη ευρωπαϊκή εμβάθυνση. Οι Ολλανδοί και οι Φινλανδοί, μεταξύ άλλων, άκουσαν με πολύ δισταγμό τις προτάσεις για προϋπολογισμό Ευρωζώνης που θα έχει λιγότερα αυστηρά κριτήρια.

Ομως η Γερμανίδα καγκελάριος εμφανίστηκε αρχικά θετική σε αυτά που άκουγε από τον Γάλλο ομόλογό της, καλωσορίζοντας συγκεκριμένα τις προτάσεις του που αφορούν την εναρμόνιση των εταιρικών φόρων μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας και τόνισε πως οι τομείς της μετανάστευσης και της άμυνας είναι αυτοί που η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει περαιτέρω. «Εκεί που βλέπω ακόμα την ανάγκη για περισσότερη δουλειά είναι στο να βρεθούν κοινές θέσεις στην εξωτερική πολιτική», είπε χαρακτηριστικά. «Πιστεύω ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να μείνει στάσιμη αλλά να συνεχίσει να εξελίσσεται», δήλωσε την Πέμπτη το βράδυ η κ. Μέρκελ και πρόσθεσε πως οι προτάσεις του κ. Μακρόν θα συζητηθούν σίγουρα κατά τη διάρκεια της προσπάθειας σχηματισμού της γερμανικής κυβέρνησης. Μετά τη λήξη του δείπνου της Πέμπτης, όπου συμμετείχαν όλοι οι αρχηγοί κρατών-μελών, η κ. Μέρκελ συναντήθηκε ξανά διμερώς με τον κ. Μακρόν, ο οποίος, σύμφωνα με το επιτελείο του, σκοπό δεν είχε να επιβάλει τις ιδέες του, αλλά να δείξει στους υπολοίπους ότι οι προτάσεις του είναι για το καλό όλων.

Ο ίδιος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αναγνώρισε ότι χρειάζεται κάποιος χρόνος για να γίνει η ωρίμανση των ιδεών του και η αποδοχή τους ακόμα και από τους πιο διστακτικούς.

Και ενώ δεν υπήρχε κάποια ιδιαίτερη ατζέντα στο τραπέζι των ηγετών, στις τέσσερις ώρες που διήρκεσε το ανεπίσημο γεύμα στο Ταλίν, αυτό που ήταν ξεκάθαρο ήταν πως όλοι οι συμμετέχοντες προσπαθούσαν να τονίσουν τη σημασία της ενότητας των «27» κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Brexit, ένα επιχείρημα που αναφέρθηκε επανειλημμένως ακόμη και όταν η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ήταν παρούσα.

Το δείπνο, παρότι ανεπίσημο, δίνει έναν τόνο· υπενθυμίζεται ότι οι «27», στην περυσινή τους συνάντηση στην Μπρατισλάβα μετά το Brexit, αποφάσισαν να δείξουν σοβαρά δείγματα ενότητας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ υπογράμμισε «τη δυνατή και κοινή θέληση» που έχουν επιδείξει οι «27» για να κρατήσουν την Ε.Ε. ενωμένη από τη στιγμή που οι Βρετανοί αποφάσισαν να την εγκαταλείψουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή