Ρωσικές εκκλησίες χτίζει ο Ορμπαν

Ρωσικές εκκλησίες χτίζει ο Ορμπαν

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Δύο φορές τον μήνα οι λιγοστοί Ρωσορθόδοξοι πιστοί μαζεύονται σε ένα μικρό καθολικό ξωκκλήσι, του οποίου τα θεμέλια χρονολογούνται από τον 11ο αιώνα. Είναι ο προσωρινός τους χώρος λατρείας, καθώς δεν έχουν τη δική τους εκκλησία στη δυτική Ουγγαρία.

Το όνειρό τους ωστόσο αναμένεται σύντομα να γίνει πραγματικότητα, καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας διέθεσε 2,4 δισ. φιορίνια (περίπου 9 εκατ. ευρώ) για την ανακαίνιση και κατασκευή ρωσορθόδοξων εκκλησιών. Πολιτικοί αναλυτές και επικριτές του Βίκτορ Ορμπαν πιστεύουν ότι η κίνηση αυτή αποτελεί χειρονομία καλής θέλησης προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, με δεδομένο ότι μόλις 2.365 Ρωσορθόδοξοι ζουν στην κυρίως καθολική χώρα των 10 εκατ. κατοίκων.

Ο Ορμπαν υπέγραψε άλλωστε το σχετικό διάταγμα την 1η Φεβρουαρίου, μόλις μία μέρα πριν από την υποδοχή του Πούτιν στη Βουδαπέστη. Ηταν η τέταρτη συνάντησή τους σε δύο χρόνια και ο Ρώσος πρόεδρος επέστρεψε στην Ουγγαρία στις 28 Αυγούστου για μια διοργάνωση τζούντο. Ακριβώς εκείνη την ημέρα ο Ορμπάν αύξησε τα κονδύλια για την ανακαίνιση και κατασκευή των εκκλησιών κατά 313 εκατ. φιορίνια. Αν και τα ποσά δεν είναι τεράστια, πολιτικοί παρατηρητές πιστεύουν ότι η ενίσχυση της Ρωσορθόδοξης Εκκλησίας με κρατικά χρήματα έχει ιδιαίτερη σημασία ιδωμένη μέσα από το πρίσμα των ρωσοουγγρικών σχέσεων.

«Αποδεικνύεται έτσι η επιρροή της Ρωσίας στη χώρα», σχολιάζει ο Πέτερ Κρέκο, διευθυντής της δεξαμενής σκέψης Πολιτικό Κεφάλαιο. Η εξέλιξη αυτή έχει θορυβήσει άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. από τα οποία η ανάμειξη της Μόσχας αντιμετωπίζεται με καχυποψία και ανησυχία.

«Δεν πιστεύω ότι είναι θετική κίνηση. Είμαι θρησκευόμενη, Καθολική και πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να προωθεί τη δική μας θρησκεία και όχι μια ξένη», σχολιάζει η Κλάρα Κίσπαλ, συνταξιούχος, η οποία πάντως συμφωνεί με την αντιμεταναστευτική πολιτική του Ορμπαν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή