ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσικές εκκλησίες χτίζει ο Ορμπαν

rosikes-ekklisies-chtizei-o-ormpan-2211679

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Δύο φορές τον μήνα οι λιγοστοί Ρωσορθόδοξοι πιστοί μαζεύονται σε ένα μικρό καθολικό ξωκκλήσι, του οποίου τα θεμέλια χρονολογούνται από τον 11ο αιώνα. Είναι ο προσωρινός τους χώρος λατρείας, καθώς δεν έχουν τη δική τους εκκλησία στη δυτική Ουγγαρία.

Το όνειρό τους ωστόσο αναμένεται σύντομα να γίνει πραγματικότητα, καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας διέθεσε 2,4 δισ. φιορίνια (περίπου 9 εκατ. ευρώ) για την ανακαίνιση και κατασκευή ρωσορθόδοξων εκκλησιών. Πολιτικοί αναλυτές και επικριτές του Βίκτορ Ορμπαν πιστεύουν ότι η κίνηση αυτή αποτελεί χειρονομία καλής θέλησης προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, με δεδομένο ότι μόλις 2.365 Ρωσορθόδοξοι ζουν στην κυρίως καθολική χώρα των 10 εκατ. κατοίκων.

Ο Ορμπαν υπέγραψε άλλωστε το σχετικό διάταγμα την 1η Φεβρουαρίου, μόλις μία μέρα πριν από την υποδοχή του Πούτιν στη Βουδαπέστη. Ηταν η τέταρτη συνάντησή τους σε δύο χρόνια και ο Ρώσος πρόεδρος επέστρεψε στην Ουγγαρία στις 28 Αυγούστου για μια διοργάνωση τζούντο. Ακριβώς εκείνη την ημέρα ο Ορμπάν αύξησε τα κονδύλια για την ανακαίνιση και κατασκευή των εκκλησιών κατά 313 εκατ. φιορίνια. Αν και τα ποσά δεν είναι τεράστια, πολιτικοί παρατηρητές πιστεύουν ότι η ενίσχυση της Ρωσορθόδοξης Εκκλησίας με κρατικά χρήματα έχει ιδιαίτερη σημασία ιδωμένη μέσα από το πρίσμα των ρωσοουγγρικών σχέσεων.

«Αποδεικνύεται έτσι η επιρροή της Ρωσίας στη χώρα», σχολιάζει ο Πέτερ Κρέκο, διευθυντής της δεξαμενής σκέψης Πολιτικό Κεφάλαιο. Η εξέλιξη αυτή έχει θορυβήσει άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. από τα οποία η ανάμειξη της Μόσχας αντιμετωπίζεται με καχυποψία και ανησυχία.

«Δεν πιστεύω ότι είναι θετική κίνηση. Είμαι θρησκευόμενη, Καθολική και πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να προωθεί τη δική μας θρησκεία και όχι μια ξένη», σχολιάζει η Κλάρα Κίσπαλ, συνταξιούχος, η οποία πάντως συμφωνεί με την αντιμεταναστευτική πολιτική του Ορμπαν.