Η «μάχη» της Καταλωνίας

«Ισπανικός εμφύλιος» για τον έλεγχο των εκλογικών κέντρων

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη διεξαγωγή του αμφισβητούμενου από τη Μαδρίτη δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας, ένας ιδιότυπος «ισπανικός εμφύλιος» μαίνεται στην αυτόνομη ισπανική περιφέρεια με επίκεντρο των έλεγχο των εκλογικών κέντρων. Η Μαδρίτη παραμένει ανυποχώρητη στη στάση της απέναντι στο καταλανικό εγχείρημα για ανεξαρτησία, το οποίο το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας έχει χαρακτηρίσει παράνομο. Η στάση της έγινε έντονα αισθητή σήμερα, καθώς προχώρησε σε αστυνομικό αποκλεισμό 1.300 από τα 2.315 σχολεία που είναι προγραμματισμένα να λειτουργήσουν ως εκλογικά τμήματα στο δημοψήφισμα, ώστε να αποτρέψει έτσι τη διεξαγωγή του.

Στον αντίποδα, τον δικό τους έλεγχο έχουν επιβάλλει οι πολίτες της Καταλωνίας σε άλλα 163 σχολεία-εκλογικά τμήματα, πραγματοποιώντας καταλήψεις σε αυτά από την Παρασκευή, ώστε να μην αφήσουν τις ισπανικές δυνάμεις που έχει στείλει η Μαδρίτη στην περιφέρεια να τα αποκλείσουν και το δημοψήφισμα να λάβει χώρα, όπως έχει προγραμματιστεί.

«Είμαστε αποφασισμένοι να αντισταθούμε ειρηνικά», δήλωσε ένας 44χρονος δημόσιος υπάλληλος που συμμετέχει σε μία εκ των καταλήψεων μαζί με τη γυναίκα του και το παιδί του, τονίζοντας ότι σε περίπτωση που επιχειρηθεί η εκκένωση του σχολείου τους από την αστυνομία, θα δημιουργήσουν μία ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από το κτίριο, για να «αποκρούσουν» τις αστυνομικές δυνάμεις. «Υπερασπιστείτε αυτό το σχολείο», γράφει χαρακτηριστικά ένα πανό, κρεμασμένο στην πύλη ενός σχολείου. Σύμφωνα με τους πρωτεργάτες των κινητοποιήσεων στα σχολεία, βασική τους ελπίδα είναι να υπάρξει μαζική προσέλευση κόσμου όλων των ηλικιών αύριο στα εκλογικά κέντρα, πιστεύοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα επιτρέψει τον αποκλεισμό τους.

Εντούτοις, οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν λάβει εντολή να «εκκαθαρίσουν» τα συγκεκριμένα σχολεία από τους καταληψίες, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αποτελείται από οικογένειες, ώστε να παταχθεί πλήρως κάθε δημοψηφισματική διαδικασία. Μάλιστα, σύμφωνα με μία κυβερνητική πηγή, η απομάκρυνση τους θα επιχειρηθεί αύριο, με τον τρόπο που αυτό θα γίνει να εξαρτάται από την αστυνομία.

Η «μάχη» της Καταλωνίας-1
Υποστηρικτές της ανεξάρτητης Καταλωνίας σε συγκέντρωση υπέρ του «διαζυγίου» με τη Μαδρίτη.

Καθοριστικό παράγοντα για την επικείμενη αυριανή «μάχη» για τα εκλογικά τμήματα συνιστούν οι 17.000 αστυνομικοί των περιφερειακών αρχών ασφαλείας, οι οποίοι ενώ είναι υποχρεωμένοι να υπακούσουν στις επιταγές του νόμου και να συνδράμουν στις εκκενώσεις, ορισμένοι Καταλανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η συμμετοχή τους μπορεί να ενισχύσει τον κίνδυνο να διαταραχθεί η δημόσια τάξη. Παρ’ όλα αυτά, ανεξαρτήτως της στάσης που θα αποφασίσουν να κρατήσουν, ο επικεφαλής της καταλανικής αστυνομίας τόνισε ότι πρέπει να αποφευχθεί η βίαιη καταστολή από πλευράς τους.

Επιπλέον, όπως αναφέρει η ίδια κυβερνητική πηγή, οι εθελοντές που θα βοηθήσουν στη διεξαγωγή του απαγορευμένου δημοψηφίσματος, χρησιμοποιώντας τους εθνικούς εκλογικούς καταλόγους, θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα που θα ξεπερνούν τα 300.000 ευρώ, σε ένα ακόμη μέτρο που υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα της Μαδρίτης να μη διεξαχθεί πάση θυσία η ψηφοφορία. Νωρίτερα σήμερα η ισπανική αστυνομία πραγματοποίησε επιδρομή κατά του κέντρου τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής της καταλανικής κυβέρνησης, ανέφερε δημοσίευμα της εφημερίδας «La Vanguardia», το οποίο επικαλείται τον ραδιοφωνικό σταθμό RAC1. Εντούτοις, τόσο η αστυνομία, όσο και το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών δεν επιβεβαίωσαν το περιστατικό.

Η προεκλογική περίοδος στην αυτόνομη περιοχή της Ισπανίας ολοκληρώθηκε με τη διοργάνωση συλλαλητηρίων τόσο από τους υποστηρικτές της απόσχισης όσο και από όσους υποστηρίζουν ότι η Καταλωνία θα είναι καλύτερα εντός της Ισπανίας, την ίδια στιγμή που – χωρίς να υπολογίζονται οι πρωτοβουλίες της Μαδρίτης – οι εταιρείες δημοσκοπήσεων προέβλεπαν συμμετοχή άνω του 60% στο δημοψήφισμα και αντίστοιχο ποσοστό υπέρ της ανεξαρτησίας. 

Η «μάχη» της Καταλωνίας-2
Χιλιάδες Καταλανοί συμμετείχαν στο συλλαλητήριο υπέρ της παραμονής της περιφέρειας στο ισπανικό κράτος.

Πουτζδεμόν: «Δεν θα απαρνηθούμε το δικαίωμα μας στην αυτοδιάθεση»

Όπως η Μαδρίτη, την ίδια ανυποχώρητη στάση κρατά και ο πρόεδρος της καταλανικής περιφέρειας, Κάρλες Πουτζδεμόν, ο οποίος διαβεβαίωσε σήμερα ότι ο ίδιος και οι υποστηρικτές του δεν θα απαρνηθούν το δικαίωμά τους στην αυτοδιάθεση, συμμετέχοντας αύριο κανονικά στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία παρά την αντίθεση της ισπανικής κυβέρνησης.

«Αυτό που δεν θα συμβεί, είναι να επιστρέψουμε στα σπίτια μας και να απαρνηθούμε τα δικαιώματά μας… Η κυβέρνηση έχει προβλέψει τα πάντα για να διεξαχθούν όλα με ομαλό τρόπο», δήλωσε ο Καταλανός πρόεδρος, λιγότερο από 24 ώρες πριν από το απαγορευμένο δημοψήφισμα, ζητώντας από τους Καταλανούς πολίτες να αποφύγουν κάθε μορφή βίας.

Ωστόσο, ο λόγος του έκρυβε και μία αχτίδα συναίνεσης, καθώς έκανε λόγο για «μεσολάβηση» ανάμεσα στις δύο πλευρές, έστω και την τελευταία στιγμή. «Οφείλουμε να εκφράσουμε τη σαφή βούληση να έχουμε μια μεσολάβηση, όποιο κι αν είναι το σενάριο, είτε κερδίσει το ναι είτε το όχι», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Οτιδήποτε μπορεί να συμβεί»

Ανεξαρτήτως του τι πρόκειται να γίνει αύριο, σύμφωνα με τον Άλμπερτ Ριβερα, επικεφαλής του κόμματος «Πολίτες» (Ciudadanos), την επόμενη μέρα στην Καταλωνία «μπορεί να συμβεί το οτιδήποτε». Όπως τονίζει ο κεντρώος πολιτικός, ο οποίος τάσσεται φανατικά κατά της ανεξαρτησίας της καταλανικής περιφέρειας, ο Ισπανός πρόεδρος Μαριάνο Ραχόι υποτίμησε το πόσο μακριά είναι έτοιμη να φτάσει η καταλανική πολιτική ηγεσία, για να επιτύχει την πολυπόθητη ανεξαρτησία, τονίζοντας ότι δεν κατάφερε ποτέ να αντιληφθεί το εύρος και το βάθος του αποσχιστικού αισθήματος στην αυτόνομη περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή