Ερντογάν: Oι κουρδικές αρχές του βορείου Ιράκ «θα πληρώσουν το τίμημα» για το δημοψήφισμα

Ερντογάν: Oι κουρδικές αρχές του βορείου Ιράκ «θα πληρώσουν το τίμημα» για το δημοψήφισμα

53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι οι κουρδικές αρχές στο Ιράκ θα πληρώσουν το τίμημα για την πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος της ανεξαρτησίας, παρά την αντίθετη στάση και τις προειδοποιήσεις της Βαγδάτης και πολλών ξένων δυνάμεων. 

Οι Κούρδοι του Βορείου Ιράκ υποστήριξαν μαζικά την ανεξαρτησία τους στο δημοψήφισμα, με ποσοστό 92,73%, όντας αποφασισμένοι να συμμετάσχουν σε αυτό και αγνοώντας τις προειδοποιήσεις των γειτονικών χωρών και κυρίως του Ιράν και της Τουρκίας. 

Η Τεχεράνη και η Άγκυρα είχαν προειδοποιήσει ότι το δημοψήφισμα θα προκαλέσει αναβρασμό στις κουρδικές μειονότητες της Τουρκίας και του Ιράν, ενισχύοντας τις αποσχιστικές και αλυτρωτικές τάσεις εντός των συνόρων τους και κατά συνέπεια πυροδοτώντας νέες διαμάχες.

«Δεν συγκροτούν ένα ανεξάρτητο κράτος, αλλά ανοίγουν μία πληγή στην περιοχή, στρέφοντας το μαχαίρι προς αυτή», είπε ο Ερντογάν, απευθυνόμενος σε μέλη του κυβερνώντος κόμματος (AKP) στην Θεοδοσιούπολη, στα ανατολικά της Τουρκίας.

Επιπλεόν, διευκρίνισε ότι όποια μέτρα πάρει η Άγκυρα εναντίον του Ιρακινού Κουρδιστάν, θα έχουν ως στόχο τους την πολιτική ηγεσία που οργάνωση το δημοψήφισμα και όχι τον κουρδικό λαό που προσήλθε μαζικά στις κάλπες. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή