Αναστασιάδης: Η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού θα επαναληφθεί

Αναστασιάδης: Η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού θα επαναληφθεί

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μήνυμα ότι η διαδικασία του Κυπριακού θα επαναληφθεί και η ελληνοκυπριακή πλευρά θα είναι έτοιμη να συμμετάσχει «με το ίδιο σθένος και την ίδια δημιουργικότητα», έστειλε απόψε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, με διάγγελμα του για την αυριανή 57η επέτειο ανακήρυξης και εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι μετέφερε στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς «να επαναληφθούν αμέσως οι διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με το πλαίσιό του και με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ».

Προς αυτή την κατεύθυνση και προκειμένου να αποφύγουμε νέα αποτυχία, ο κ. Αναστασιαδης έδωσε έμφαση στην ανάγκη καλής προετοιμασίας, η οποία θα επιτρέψει την πραγματοποίηση νέας συνόδου σε στέρεο έδαφος.

Σχολιάζοντας την κριτική που του ασκείται από κυπριακά πολιτικά κόμματα, ιδιαίτερα μετά το τέλος της συνόδου στο Κρανς Μοντανά, διαβεβαίωσε ότι «ούτε με ακραίες θέσεις θα επιτευχθούν οι στόχοι, αλλά ούτε και με επιβάρυνση της ελληνοκυπριακής για το αδιέξοδο, θα τερματιστεί η κατοχή».

Ο Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε την πολιτική ηγεσία σε ενότητα και έκανε έκκληση προς την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους να αντιληφθούν πως μια αποδεκτή συμφωνία θα πρέπει να βασίζεται στον αλληλοσεβασμό, χωρίς να δημιουργεί νικητές και ηττημένους.

«Μπορούμε να ζήσουμε σε ένα σύγχρονο, καλά οργανωμένο, χωρίς δυσλειτουργίες και ανοικτές πληγές ευρωπαϊκό κράτος», επισήμανε χαρακτηριστικά. 

Σε συγχαρητήριο τηλεγράφημα προς τον κ.Αναστασιάδη, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλτ Τραμπ διαβεβαιώνει ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες της Λευκωσίας για λύση στο Κυπριακό και επανένωση της Κύπρου σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

Απαντώντας, η Κυπριακή Δημοκρατία τονίζει πως «υπήρξε ανέκαθεν ένας σημαντικός εταίρος για τις Ηνωμένες Πολιτείες και οι κοινές αξίες για δημοκρατία και ελευθερία είναι η βάση για μια ισχυρή και πολύτιμη διμερή σχέση».

Όμοιως, συγχαρητήριο μήνυμα απέστειλε και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος επαναβεβαίωσε «τη συνεπή πολιτική» της χώρας του για τη στήριξη των προσπαθειών της ηγεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας «να πετύχει δίκαιη, συνολική και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας προς όφελος ολόκληρου του πληθυσμού στο νησί».

Ο πρόεδρος Πούτιν τονίζει ότι οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου, που βασίζονται σε παραδοσιακή φιλία και πνευματική εγγύτητα, αναπτύσσονται κατά τρόπο εποικοδομητικό.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή