«Χάσιμο χρόνου οι συνομιλίες με Β. Κορέα»

«Χάσιμο χρόνου οι συνομιλίες με Β. Κορέα»

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αθωότητά τους υποστήριξαν οι δύο κατηγορούμενες για τη δολοφονία του Κιμ Γιονγκ Ναμ, του ετεροθαλούς αδελφού του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, ενώπιον δικαστηρίου στη Μαλαισία.

Η Σι Αϊσγιά από την Ινδονησία και η Ντοάν Θι Χουόνγκ από το Βιετνάμ κατηγορούνται για τη δολοφονία του Κιμ Γιονγκ Ναμ (μέσω επαφής του προσώπου του με τον νευροπαραλυτικό παράγοντα VX, που έχει απαγορευτεί από τον ΟΗΕ) στις 13 Φεβρουαρίου, στο διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ. Στην περίπτωση που καταδικαστούν είναι αντιμέτωπες με την ποινή του θανάτου.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, φάνηκε να αποκλείει την έναρξη συνομιλιών με τη Βόρεια Κορέα, οι οποίες κατ’ αυτόν θα αποτελούσαν «χάσιμο χρόνου», πριν συμπληρωθούν 24 ώρες από τη δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον περί ανοικτών διαύλων επικοινωνίας της Ουάσιγκτον με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Είπα στον Ρεξ Τίλερσον, τον θαυμάσιο υπουργό μας των Εξωτερικών, ότι χάνει τον χρόνο του προσπαθώντας να διαπραγματευτεί με τον μικρό άνθρωπο-πύραυλο», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter, επαναλαμβάνοντας τον σαρκαστικό χαρακτηρισμό του για τον Κιμ και ταυτόχρονα υποβαθμίζοντας όσα είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο Τραμπ, ο οποίος ανταλλάσσει ύβρεις και απειλές με τον Κιμ τις τελευταίες εβδομάδες εν μέσω της κλιμάκωσης της έντασης εξαιτίας των προγραμμάτων της Πιονγιάνγκ για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, σε άλλη ανάρτησή του αργότερα υποστήριξε πως τρεις προκάτοχοί του στον Λευκό Οίκο, ο Μπιλ Κλίντον, ο Τζορτζ Μπους και ο Μπαράκ Ομπάμα, απέτυχαν να επιλύσουν το πρόβλημα της Βόρειας Κορέας διότι «ήταν ευγενικοί με τον άνθρωπο-πύραυλο». «Γιατί λοιπόν αυτό να φέρει αποτέλεσμα τώρα;» συμπλήρωσε.

Ο Κιμ διαδέχθηκε τον πατέρα του, τον Κιμ Γιονγκ Ιλ, στην ηγεσία της Βόρειας Κορέας το 2011, επί των ημερών του Ομπάμα στην προεδρία. Προηγούμενες κυβερνήσεις διαπραγματεύθηκαν με την Πιονγιάνγκ, αλλά δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τη συνέχιση των εξοπλιστικών της προγραμμάτων, τα οποία καταδικάζει η διεθνής κοινότητα. Ο Τίλερσον αποκάλυψε το Σάββατο πως οι ΗΠΑ επικοινωνούν απευθείας με τη Βόρεια Κορέα όσον αφορά τα εξοπλιστικά της προγράμματα, πρόσθεσε όμως ότι η Πιονγιάνγκ δεν έχει δείξει κανένα ενδιαφέρον για διάλογο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή