Οπλα και εκρηκτικά στο σπίτι του δράστη της επίθεσης στο Λας Βέγκας – Στους 59 οι νεκροί

Οπλα και εκρηκτικά στο σπίτι του δράστη της επίθεσης στο Λας Βέγκας – Στους 59 οι νεκροί

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αστυνομία ανακάλυψε όπλα, εκρηκτικά και αμέτρητες σφαίρες στο σπίτι του δράστη του μακελειού του Λας Βέγκας, του Στίβεν Πάντοκ, ο οποίος διέπραξε την Κυριακή την πιο πολύνεκρη ένοπλη επίθεση στην ιστορία των ΗΠΑ, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ο απολογισμός των θυμάτων αυξήθηκε σε 59 νεκρούς και άλλους 527 τραυματίες, διευκρίνισε ακόμη ο σερίφης του Λας Βέγκας Τζόζεφ Λομπάρντο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Στο σπίτι του Πάντοκ, στην πόλη Μεσκίτ, 120 χιλιόμετρα από το Λας Βέγκας, οι αστυνομικοί ανακάλυψαν «πάνω από 18 ακόμη πυροβόλα όπλα, εκρηκτικά και πολλές χιλιάδες σφαίρες, καθώς και υπολογιστές και ηλεκτρονικές συσκευές που εξετάζουμε αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε ο σερίφης.

Ο δράστης της επίθεσης, συνταξιούχος λογιστής ζούσε στο Μεσκίτ, μια μικρή πόλη περίπου 18.000 κατοίκων στη Νεβάδα, σε μια νεόδμητη, «πολύ ήσυχη» συνοικία, όπου διαμένουν κυρίως συνταξιούχοι, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία και δεν είχε απασχολήσει ποτέ τις αστυνομικές αρχές.

Υπό έρευνα οι σχέσεις του δράστη με το ΙΚ

Το προφίλ του Στίβεν Πάντοκ απέχει πολύ από αυτό των συνηθισμένων νεοσύλλεκτων της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, η οποία διαβεβαίωσε πως ο αμερικανός συνταξιούχος ήταν «στρατιώτης» της που είχε προσηλυτιστεί στο ισλάμ πριν από «μερικούς μήνες».

«Ένας στρατιώτης του χαλιφάτου, ο Αμπού Αμπντελμπέρ ο Αμερικανός (…) με αυτόματα όπλα διαφόρων διαμετρημάτων άνοιξε πυρ από ένα ξενοδοχείο που επέβλεπε μια συναυλία εναντίον των συγκεντρωμένων, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας 600, ώσπου εξαντλήθηκαν τα πυρομαχικά του, πριν πέσει μάρτυρας», ανέφερε το ΙΚ τη Δευτέρα.

Αλλά η ανάληψη της ευθύνης αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από τις αμερικανικές αρχές. Το FBI ανακοίνωσε ότι δεν έχει εξακριβωθεί «καμιά σχέση σε αυτό το στάδιο με κάποια διεθνή τρομοκρατική οργάνωση».

Η CIA επίσης προέτρεψε να μην εξαχθούν «βιαστικά συμπεράσματα» και παρέπεμψε στο ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο σερίφης του Λας Βέγκας Τζόζεφ Λομπάρντο έκανε λόγο για έναν «μοναχικό λύκο» κι έναν «ψυχοπαθή», χωρίς να αναφερθεί στο σενάριο της τρομοκρατικής ενέργειας.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Στίβεν Πάντοκ προφανώς είχε προετοιμάσει σχολαστικά την επίθεση και πρόθεσή του ήταν να προκαλέσει όσα περισσότερα θύματα ήταν δυνατό.

Είχε νοικιάσει δύο γειτονικά δωμάτια στον 32ο όροφο του ξενοδοχείου Μανταλέι Μπέι, που του έδιναν τη δυνατότητα να στοχεύει από δύο διαφορετικές γωνίες, και είχε στην κατοχή του δέκα ημιαυτόματα τουφέκια, τα οποία βρέθηκαν μέσα στα δωμάτια.

Περί τις 22:08 τοπική ώρα (08:08 ώρα Ελλάδας), ο Στίβεν Πάντοκ πήρε θέση μπροστά στα παράθυρα του ενός από τα δύο δωμάτια κι άρχισε να πολυβολεί εναντίον του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί για τη συναυλία.

Πιστεύεται πως αυτοκτόνησε πριν φθάσουν οι αστυνομικοί στο δωμάτιο όπου βρισκόταν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή