Η Κομισιόν τηρεί αποστάσεις ασφαλείας από τις δύο πλευρές

Η Κομισιόν τηρεί αποστάσεις ασφαλείας από τις δύο πλευρές

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Με μια ιδιαίτερα προσεκτική δήλωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπάθησε να σχολιάσει το δημοψήφισμα στην Καταλωνία έτσι ώστε να κρατήσει ασφαλείς αποστάσεις και από τις δύο πλευρές, τονίζοντας από τη μία ότι το δημοψήφισμα «δεν ήταν νόμιμο» και από την άλλη καλώντας όλους τους πρωταγωνιστές να κινηθούν πολύ γρήγορα «από την αντιπαράθεση στον διάλογο».

«Η διαπραγμάτευση είναι αναγκαία. Η διεθνής κοινότητα και η Ε.Ε. δεν μπορούν να παραμένουν αμέτοχοι παρατηρητές. Οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να υποδύονται τους τυφλούς. Αυτό που συμβαίνει στην Καταλωνία δεν είναι μια εσωτερική υπόθεση», είπε χθες ο επικεφαλής της Καταλωνίας, Κ. Πουτζεμόν. Αλλά η μεσολάβηση από την Ε.Ε. δεν φαίνεται να έρχεται. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μ. Σχοινάς, τόνισε χθες πως «πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα της Ισπανίας, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί σύμφωνα με τη συνταγματική τάξη της Ισπανίας», κάτι το οποίο έχει δηλώσει επανειλημμένως και ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Αυτό που θέλησε να ξεκαθαρίσει για άλλη μία φορά ο κ. Σχοινάς και έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι σε περίπτωση που η Καταλωνία αποκτήσει την ανεξαρτησία της ακόμη και με νόμιμο τρόπο, τότε αυτομάτως βρίσκεται εκτός Ε.Ε. «Εάν ένα δημοψήφισμα οργανωθεί σύμφωνα με το ισπανικό σύνταγμα και είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση από την επικράτεια, τότε θα βρισκόταν εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πέρα από τις καθαρά νομικές πτυχές αυτού του θέματος, η Επιτροπή πιστεύει ότι τώρα είναι η στιγμή για ενότητα και σταθερότητα, όχι διχασμό και κατακερματισμό», είπε ο κ. Σχοινάς.

Ακόμη και αν ξεκινήσει η διαδικασία για ένταξη της Καταλωνίας στην Ε.Ε., αυτή δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη καθώς είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα, ενώ η απόφαση απαιτεί ομοφωνία από όλα τα κράτη-μέλη. Ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Αντόνιο Λόπεζ-Ιστούριζ Ουάιτ εξέφραζε επιφυλάξεις στην «Κ» για το κατά πόσον θα μπορούσε η Καταλωνία να γίνει μέλος της Ε.Ε. «Ακόμη και αν η Ισπανία τη δεχθεί, θα τη δεχθούν η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ιταλία ή η Κύπρος; Την ημέρα που θα ψήφιζαν την ένταξη της Καταλωνίας στην Ε.Ε., την επομένη θα είχες την Κορσική να ζητεί την ανεξαρτησία της και άλλους να λένε “τώρα ήρθε η σειρά μας”» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Οσον αφορά τα βίαια επεισόδια, ο κ. Σχοινάς τόνισε πως «η βία δεν μπορεί ποτέ να είναι ένα μέσο στην πολιτική. Εχουμε εμπιστοσύνη στην ηγεσία του πρωθυπουργού M. Ραχόι να διαχειριστεί αυτήν τη δύσκολη διαδικασία με πλήρη σεβασμό του ισπανικού συντάγματος και των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών που κατοχυρώνονται σε αυτό».

Το tweet του Τουσκ

Στήριξη στον Μαριάνο Ραχόι εξέφρασε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος σε tweet έγραψε πως «μοιράζομαι τα συνταγματικά του επιχειρήματα, απηύθυνα έκκληση για την αναζήτηση τρόπων αποφυγής της περαιτέρω κλιμάκωσης και της χρήσης βίας».

«Εκτοξεύθηκε» το κόστος δανεισμού

Μεγάλη άνοδο σημείωσε χθες το κόστος δανεισμού για την Ισπανία και το χρηματιστήριο της Μαδρίτης οδηγήθηκε στο κόκκινο μετά το προχθεσινό δημοψήφισμα στην Καταλωνία και τη βίαιη καταστολή του.

Φόβοι για τις πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις από μια απόσχιση της Καταλωνίας οδήγησαν χθες στο υψηλό τετραμήνου τις αποδόσεις των 10ετών ισπανικών ομολόγων φθάνοντας έως το 1,71%, για να υποχωρήσουν μετά σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα. Στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης, ο δείκτης Ibex-35 υποχώρησε κατά 1,21% αφού νωρίτερα είχε καταγράψει απώλειες 1,8%. Το ευρώ διολίσθησε στο 1,17 δολάριο με πτώση μέχρι και 0,7%.

Σενάρια που θέλουν την απόσχιση της Καταλωνίας από την υπόλοιπη Ισπανία πυροδοτούν κλίμα αστάθειας διότι η οικονομία της Καταλωνίας αναλογεί στο ένα πέμπτο του ΑΕΠ της Ισπανίας, παράγοντας το 25% των συνολικών εξαγωγών. Είναι πόλος έλξης επενδύσεων και εξασφαλίζει στο ισπανικό κράτος το 21% των φορολογικών εσόδων του. Αυτή η πολιτική διαμάχη λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο που η ισπανική οικονομία έχει συνέλθει από μια πολυετή και πολυμέτωπη οικονομική κρίση, παρουσιάζοντας την ισχυρότερη ανάτπυξη σε σύγκριση με κάθε άλλη οικονομία της Ευρωζώνης. Το τρίμηνο που έληξε τον Ιούνιο, ο ρυθμός ανάπτυξης της ισπανικής οικονομίας διαμορφώθηκε στο 0,9%, αντανακλώντας τις ισχυρότερες επιδόσεις της τελευταίας, σχεδόν, διετίας.

Οικονομικοί αναλυτές, ωστόσο, θεωρούν απόμακρη την πιθανότητα μιας ανεξάρτητης Καταλωνίας εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης εφόσον θα χρειαζόταν και η έγκριση της Ισπανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή