Η βία κατά κοριτσιών θεωρείται δεδομένη και φυσιολογική

Η βία κατά κοριτσιών θεωρείται δεδομένη και φυσιολογική

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Κορίτσια που εξαναγκάζονται να έχουν ερωτικές συνευρέσεις με αντάλλαγμα σχολικά βιβλία, ανήλικες που υποχρεώνονται να παντρευτούν… Η βία εις βάρος των κοριτσιών θεωρείται κάτι δεδομένο για αυτά, αποκαλύπτει μελέτη που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Η έρευνα που εκπόνησε η φιλανθρωπική οργάνωση για τα παιδιά Plan International, με έδρα τη Βρετανία, βασίστηκε σε συνεντεύξεις 301 εφήβων κοριτσιών και αγοριών στην Κολομβία, την Ουγκάντα και την Ισπανία σχετικά με τους ρόλους των δύο φύλων και τα στερεότυπα.

«Οι τρομακτικές μαρτυρίες των κοριτσιών αποκαλύπτουν ότι σχεδόν η κάθε εμπειρία τους –είτε στο σπίτι, είτε στο σχολείο, είτε στα δημόσια μέσα μεταφοράς ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης– τους υπενθυμίζει ότι είναι κατώτερα των αγοριών», λέει η Αν-Μπριγκίτε Αλμπρεκτσεν, η επικεφαλής της Plan International. «Η βία, συγκεκριμένα, κρίνεται κάτι τόσο φυσιολογικό, ώστε κάποια κορίτσια τη θεωρούν συνοδευτικό του φύλου τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Το ένα τρίτο όλων των γυναικών υφίσταται σωματική ή σεξουαλική βία κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής του. Εκτιμάται ότι μία στις πέντε θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού, αναφέρουν τα Ηνωμένα Eθνη, ενώ τα υψηλά ποσοστά γυναικοκτονιών και ενδοοικογενειακής βίας μαστίζουν πολλές χώρες.

Ριζωμένη προκατάληψη

Η μελέτη της Plan International διαπίστωσε ότι οι διακρίσεις με βάση το φύλο ξεκινούν από το σπίτι, όπου οι προσδοκίες για τη συμπεριφορά των κοριτσιών ενισχύονται από τους γονείς τους, τους αδελφούς τους και τον ευρύτερο οικογενειακό κύκλο. Τα κορίτσια είναι υπεύθυνα για τις περισσότερες οικιακές εργασίες και για τη φροντίδα, ενώ η βία, περιλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας, παραβλέπεται.

H μελέτη αποδίδει την ανισότητα των φύλων σε παραδοσιακές απόψεις μισογυνισμού, σύμφωνα με τις οποίες τα κορίτσια είναι κατώτερα και λιγότερο ικανά από τα αγόρια και στις τρεις χώρες όπου πραγματοποιήθηκε η έρευνα. «Αυτή η βαθιά ριζωμένη προκατάληψη που θέλει τις γυναίκες και τα κορίτσια να θεωρούνται κατώτερα είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για τον τερματισμό της ανισότητας», αναφέρει η έκθεση. «Το κλειδί της ισότητας είναι να αντικρούσουμε την ευρεία αντίληψη ότι τα κορίτσια αξίζουν λιγότερο από τα αγόρια», αναφέρεται.

Πολύ συχνά τα κορίτσια έχουν ελάχιστο ή καθόλου λόγο στο πότε και με ποιον θα παντρευτούν ή στο αν θα πάνε στο σχολείο. Τα σώματά τους και η σεξουαλικότητά τους έχουν μεταχείριση «προϊόντων προς ανταλλαγή», όπως επισημαίνεται στη μελέτη.

Στην Ουγκάντα, η ανέχεια μπορεί να οδηγήσει τα κορίτσια στο σεξ με μεγαλύτερα αγόρια και αντάλλαγμα βασικά είδη καθημερινής χρήσης –από προϊόντα προσωπικής υγιεινής έως τα δίδακτρα του σχολείου, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν την παρακολούθηση– επισημαίνεται στην έκθεση.

Ωστόσο, διαπιστώνεται ότι στην Ουγκάντα και στην Κολομβία τα κορίτσια δεν θεωρούν πλέον τους εαυτούς τους αποκλειστικά υπεύθυνους για την προώθηση της ισότητας των φύλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή