ΚΟΣΜΟΣ

Ε.Ε.: Θα κάνουμε τα πάντα για να τηρηθεί η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιραν

e-e-tha-kanoyme-ta-panta-gia-na-tirithei-i-symfonia-gia-ta-pyrinika-toy-iran

Οι χώρες της ΕΕ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να διατηρηθεί η διεθνής συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, παρά τις αμφιβολίες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε σήμερα μια Ευρωπαία διπλωμάτης.

«Δεν πρόκειται για διμερή συμφωνία, είναι μια συμφωνία μεταξύ πολλών πλευρών. Ως Ευρωπαίοι θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρηθεί», δήλωσε η Χέλγκα Σμιντ, γενική γραμματέας της υπηρεσίας Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, σε ένα ιρανικό συνέδριο επενδύσεων σχετικά με τη συμφωνία που συνήφθη το 2015 μεταξύ της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) και του Ιράν.

Ο Τραμπ εξετάζει αν η συμφωνία αυτή εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας, ενόψει της 15ης Οκτωβρίου, ημερομηνία κατά την οποία πρέπει να αποφανθεί αν η Τεχεράνη συμμορφώνεται με τη συμφωνία.

Η Σμιντ επεσήμανε ότι η Ευρώπη ανησυχεί για τον ρόλο του Ιράν στις περιφερειακές υποθέσεις, όμως πρόσθεσε ότι αυτά τα θέματα δεν έχουν σχέση με τη συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

«Είμαι απολύτως πεπεισμένη ότι δεν θα βρεθούμε σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα αυτά, αν αποχωρήσουμε από τη συμφωνία», εκτίμησε.

«Ο κόσμος δεν χρειάζεται μια δεύτερη κρίση διάδοσης πυρηνικών όπλων. Μία είναι ήδη υπεραρκετή», υπογράμμισε η Σμιντ αναφερόμενη στην κρίση μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας.

Από την πλευρά του ο Νίκολας Χόπτον, ο Βρετανός πρεσβευτής στο Ιράν, δήλωσε ότι οι εκθέσεις της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ δείχνουν ότι το Ιράν συμμορφώνεται με τους όρους της συμφωνίας.

«Ελπίζουμε ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα επικυρώσει εκ νέου τη συμφωνία και ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν εποικοδομητικό και σημαντικό ρόλο στην εφαρμογή της συμφωνίας», υπογράμμισε μιλώντας στο ίδιο συνέδριο.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις δήλωσε χθες Τρίτη ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μην αποχωρήσουν από τη συμφωνία με το Ιράν, εκτός κι αν αποδειχθεί ότι η Τεχεράνη την παραβιάζει ή ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ουάσινγκτον.