ΚΟΣΜΟΣ

Η ομιλία της Μέι για το «βρετανικό όνειρο» εξελίχθηκε σε εφιάλτη

Η ομιλία της Μέι για το «βρετανικό όνειρο» εξελίχθηκε σε εφιάλτη

Η προσπάθεια της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, να τονώσει το ηθικό του διχασμένου της κόμματος και να «επιβάλλει» και πάλι την εσωκομματική εξουσία της, προχωρώντας σε μία επανατοποθέτηση της συντηρητικής της ατζέντας, επισκιάστηκε από δύο φαινομενικά «ασήμαντα» περιστατικά: τον επίμονο βήχα της ίδιας και τη διάθεση ενός φαρσέρ να τη διακόψει. 

Ο πρώτος ήταν η αιτία να διακόψει αρκετές φορές την ομιλία της, για να πιει νερό, καθώς και για να πάρει μία παστίλια από τον υπουργό Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ.

Επιπλεόν, σε κάποιο σημείο της ομιλίας της, ο Βρετανός κωμικός Σάιμον Μπρόντκιν, γνωστός με το ψευδώνυμο Λι Νέλσον, σηκώθηκε στο βήμα, μπροστά ακριβώς από τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, και έφερε κοντά στο πρόσωπο της ένα αντίγραφο του εγγράφου που δίνεται στους εργαζομένους σε περίπτωση απόλυσης τους. Στη συνέχεια, καθώς οι υπεύθυνοι ασφαλείας τον απομάκρυναν από την αίθουσα, ο κωμικός φώναζε ότι πίσω από την κίνηση του βρίσκεται ο Βρετανός ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος του ζήτησε να μεταφέρει το συγκεκριμένο έγγραφο στην πρωθυπουργό. 

Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, η επεισοδιακή ομιλία της Μέι συνοδεύτηκε από μία ακόμη «αναποδιά», καθώς κοντά στο τέλος της, έπεσαν μερικά γράμματα από το σλόγκαν που αναγραφόταν πίσω από το βήμα. 

Παρόλα αυτά, η Μέι κατάφερε να κερδίσει πολλούς υποστηρικτές με την ομιλία της, υποσχόμενη να δώσει νέα πνοή στο Συντηρητικό Κόμμα, με εξαγγελίες για τους νέους και τις οικογένειες. 

«Πρόκειται για έναν συντηρητισμό στον οποίο πιστεύω, έναν συντηρητισμό δικαιοσύνης και ευκαιριών για όλους, που διατηρεί το βρετανικό όνειρο ζωντανό για τη νέα γενιά», δήλωσε ενώπιον των συνέδρων που την επευφημούσαν, τονίζοντας εμφατικά ότι σε αντίθεση με πολλούς από τους επικριτές της, οι ρίζες της είναι ταπεινές.

Το διάστημα μέχρι την έναρξη της ομιλία της Μέι επισκιάστηκε από τον Τζόνσον, πιθανό διεκδικητή της ηγεσίας στο μέλλον, ο οποίος για άλλη μια φορά κυριάρχησε στις συζητήσεις, αφήνοντας άναυδα κάποια μέλη του κόμματος, λέγοντας ότι η Λιβύη μπορεί να γίνει ένα νέο Ντουμπάι εάν οι αρχές κατάφερναν «να μαζέψουν τα πτώματα».