Απολογητικός ο Τραμπ στο Πουέρτο Ρίκο

Απολογητικός ο Τραμπ στο Πουέρτο Ρίκο

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο απολογισμός των θυμάτων του τυφώνα «Μαρία» στο Πουέρτο Ρίκο υπερδιπλασιάστηκε, φθάνοντας τους 34 νεκρούς. Νωρίτερα, την Τρίτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επισκέφθηκε το νησί, περιηγήθηκε στις πληγείσες περιοχές και είπε στους πολίτες ότι πρέπει να είναι «υπερήφανοι» που ο αριθμός των θυμάτων παρέμενε τόσο χαμηλός.

Ανταλλάσσοντας χειραψίες με πληγέντες, ποζάροντας και μοιράζοντας ρύζι, ο Τραμπ κατέβαλε μια προσπάθεια να αποκρούσει τις επικρίσεις που δέχθηκε για τη βραδύτητα της ομοσπονδιακής βοήθειας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος μαζί με την Πρώτη Κυρία Μελάνια Τραμπ περιηγήθηκαν στους δρόμους της μικρής πόλης Γουαϊνάμπο. Ο Τραμπ ρώτησε κατοίκους σε ποια κατάσταση είναι τα σπίτια τους και πέταξε ρολά χαρτιού κουζίνας σε πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί μέσα σε μία εκκλησία.

Μόλις το 7% του νησιού διαθέτει ρεύμα, πάνω από 9.000 άνθρωποι ζουν σε καταφύγια, ενώ μόλις το 40% του δικτύου επικοινωνιών έχει αποκατασταθεί, σύμφωνα με την αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων (FEMA). Πολλοί δεν έχουν τρόφιμα ούτε πόσιμο νερό.

Μολαταύτα, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε κατά τη διάρκεια συνάντησής του με μέλη του κλιμακίου για τη διαχείριση της κρίσης στο Πουέρτο Ρίκο ότι η κατάσταση στο νησί δεν είναι τόσο φοβερή σε σύγκριση με εκείνη που είχε προκαλέσει ο τυφώνας «Κατρίνα», μια «αληθινή καταστροφή».

Την ίδια στιγμή, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, εργάζεται παρασκηνιακά για το ενδεχόμενο αποτροπής μιας διεθνούς κρίσης. Οι προσπάθειες αυτές του Αμερικανού ΥΠΕΞ γίνονται ενόψει της προθεσμίας που λήγει την 15η Οκτωβρίου για την αξιολόγηση από τις ΗΠΑ της εφαρμογής της συμφωνίας.

Τόσο ο Τίλερσον όσο και μέλη του Κογκρέσου προσπαθούν να τροποποιήσουν την υφιστάμενη νομοθεσία, προκειμένου να δοθεί βαρύτητα και σε άλλα ζητήματα, πέραν του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τζιμ Μάτις δήλωσε προχθές ότι οι ΗΠΑ πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μην αποχωρήσουν από τη συμφωνία με το Ιράν, εκτός κι αν αποδειχθεί ότι η Τεχεράνη την παραβιάζει ή ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ουάσιγκτον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή