Καταλωνία: «Ηρθε η ώρα της διαμεσολάβησης»

Καταλωνία: «Ηρθε η ώρα της διαμεσολάβησης»

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αψηφώντας τις αυστηρές προειδοποιήσεις της ισπανικής κυβέρνησης και του βασιλιά Φιλίππου, οι καταλανικές αρχές προσανατολίζονται στο να εγκρίνουν ανακήρυξη της ανεξαρτησίας μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα, αν και η ακριβής διαδικασία που θα υιοθετηθεί παραμένει ασαφής.

Με συνέντευξή του στο BBC, ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζδεμόν δήλωσε ότι το καταλανικό Κοινοβούλιο θα συγκληθεί για να ανακηρύξει την ανεξαρτησία εντός 48 ωρών από τη στιγμή που θα έχουν ανακοινωθεί τα τελικά αποτελέσματα του αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματος της περασμένης Κυριακής. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα έδωσαν πάνω από 90% στους οπαδούς της απόσχισης από το ισπανικό κράτος, παρότι η συμμετοχή περιορίστηκε στο 42%. Τα δύο κόμματα που στηρίζουν την τοπική κυβέρνηση, το Junts pel Si του Πουτζδεμόν και το αριστερό CUP, ζήτησαν να συγκληθεί η τοπική Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα.

Η κυβέρνηση του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι έχει προειδοποιήσει ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που της δίνει το Σύνταγμα ώστε να αποτρέψει την απόσχιση της Καταλωνίας, θεωρώντας άκυρο το δημοψήφισμα, το οποίο είχε κηρυχθεί παράνομο από το συνταγματικό δικαστήριο. Η κεντρική κυβέρνηση θα μπορούσε να επικαλεσθεί το άρθρο 155 του συντάγματος ώστε να αναστείλει προσωρινά τις εξουσίες των τοπικών αρχών, αναλαμβάνοντας η ίδια τη διαχείριση των οικονομικών και την εσωτερική ασφάλεια της Καταλωνίας. Ενα πιο ακραίο σενάριο θα ήταν να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και να επιβάλει στρατιωτικό νόμο στην αυτόνομη περιοχή. Στο τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε στο έθνος την Τρίτη το βράδυ –κίνηση εξαιρετικά σπάνια για τον ισπανικό θρόνο– ο βασιλιάς Φίλιππος κατηγόρησε σε πολύ αυστηρούς τόνους την τοπική κυβέρνηση Πουτζδεμόν για «ανευθυνότητα» και διεμήνυσε ότι η εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Χθες το βράδυ στο τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο Πουτζδεμόν υποστήριξε ότι οι πολιτικές του Μαριάνο Ραχόι υπήρξαν καταστροφικές για την Καταλωνία και ότι έχει έρθει η ώρα της διαμεσολάβησης. Επίσης, κατηγόρησε τον βασιλιά Φίλιππο ότι ακολουθεί τις καταστροφικές πολιτικές της κεντρικής κυβέρνησης.

Την Τρίτη, η Καταλωνία παρέλυσε από τη γενική απεργία και τις ογκώδεις διαδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αστυνομική βία της περασμένης Κυριακής. Το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι σχεδιάζει να απαντήσει την επόμενη Κυριακή, με συλλαλητήριο στη Βαρκελώνη, όπου καλεί να μεταβούν πολίτες που τάσσονται εναντίον της απόσχισης και από άλλες περιοχές της χώρας. Την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα φόρτισε ακόμη περισσότερο η απόφαση της ισπανικής Δικαιοσύνης να καλέσει σε απολογία τον επικεφαλής της καταλανικής αστυνομίας, Τζοζέπ Λουίς Τραπέρο, με τη βαρύτατη κατηγορία της στάσης εναντίον του ισπανικού κράτους λόγω της συμπεριφοράς των δυνάμεων που είχε υπό τις διαταγές του στα γεγονότα της Κυριακής.

Χθες, η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε τις εκκλήσεις Πουτζδεμόν για ευρωπαϊκή μεσολάβηση στην κρίση. Ο εκπρόσωπος Τύπου της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι η Αγκελα Μέρκελ «δεν σκοπεύει να αναλάβει μεσολαβητική αποστολή σε ένα εσωτερικό πρόβλημα της Ισπανίας», ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει τη συμπεριφορά της ισπανικής αστυνομίας στα γεγονότα της Κυριακής.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή