Νέες απειλές από τον Ερντογάν

Νέες απειλές από τον Ερντογάν

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη «βαθιά ανησυχία» της εξέφρασε η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αγκυρα, ύστερα από τη σύλληψη υπαλλήλου του αμερικανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη από τις διωκτικές αρχές με τις κατηγορίες της κατασκοπείας και της συμμετοχής σε συνωμοσία για την ανατροπή της κυβέρνησης.

«Αβάσιμες, ανώνυμες καταγγελίες εναντίον υπαλλήλων μας υπονομεύουν και υποβαθμίζουν τις παραδοσιακές, συμμαχικές σχέσεις» μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Τουρκίας, τονίζεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας.

Οπως δημοσιοποίησε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο εν λόγω υπάλληλος είναι Τούρκος πολίτης και συνελήφθη το βράδυ της Τετάρτης με την κατηγορία ότι ανήκει στο παράνομο δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν. Πρόκειται για τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα, την έκδοση του οποίου ζητεί επίμονα η τουρκική κυβέρνηση από την Ουάσιγκτον, θεωρώντας τον ιθύνοντα νου της αιματηρής απόπειρας πραξικοπήματος που έλαβε χώρα τον Ιούλιο του 2016.

Τις τριβές στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις τροφοδοτεί η στρατιωτική υποστήριξη, από πλευράς ΗΠΑ, στους Κούρδους αντάρτες της βόρειας Συρίας, που βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή της εκστρατείας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Πρόσθετη πηγή εντάσεων αποτέλεσε η σύλληψη του πρώην υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας, Ζαφέρ Τσαγκλαγιάν, από τις αμερικανικές διωκτικές αρχές, οι οποίες τον κατηγορούν για συμμετοχή σε συνωμοσία με στόχο την παράκαμψη των κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στο Ιράν.

Στο μεταξύ, ο Ταγίπ Ερντογάν απείλησε τους Κούρδους του βορείου Ιράκ, που ψήφισαν πρόσφατα υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής τους, ότι η χώρα του, σε συντονισμό με το Ιράκ και το Ιράν, δεν θα διστάσει να διακόψει, αν χρειαστεί, τη ροή κουρδικού πετρελαίου, που αποτελεί τη βασική πηγή εσόδων για την τοπική κυβέρνηση του Μασούντ Μπαρζανί. «Η ηγεσία του (κουρδικού) βορείου Ιράκ μέθυσε με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και δεν ξέρει πού βαδίζει και πού πηγαίνει», δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους, στη διάρκεια της πτήσης επιστροφής του από την Τεχεράνη, όπου πραγματοποίησε μονοήμερη επίσκεψη.

Λίγες ώρες αργότερα, ο Τούρκος πρόεδρος προανήγγειλε ότι η χώρα του θα κλείσει τα σύνορα με το ιρακινό Κουρδιστάν και θα αποκλείσει τον εναέριο χώρο του.

Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου της προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, προειδοποίησε ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής εισβολής της χώρας του στον κουρδικό θύλακο του Αφρίν, στη βόρεια Συρία, κατά το πρότυπο της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη», που είχε στόχο να παρεμποδίσει την ενοποίηση των κουρδικών εδαφών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή