ΚΟΣΜΟΣ

Στη Διεθνή Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Οπλων το Νομπέλ Ειρήνης

Στη Διεθνή Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Οπλων το Νομπέλ Ειρήνης

Στη Διεθνή Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Οπλων (ICAN) απονέμεται το φετινό βραβείο Νομπέλ Ειρήνης από τη Νορβηγική Επιτροπή των βραβείων.

Πρόκειται για μια διεθνή οργάνωση αποτελούμενη από 486 Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς από 100 χώρες που μάχονται για τη διατήρηση της Συμφωνίας Απαγόρευσης των Πυρηνικών Οπλων.

Στην πρώτη της δήλωση, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, η επικεφαλής της οργάνωσης Μπεατρις Φιν, ανέφερε πως η κατοχή και η απειλή χρήσης των πυρηνικών όπλων είναι παράνομη και πως Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν «πρέπει να σταματήσουν» .

Επεσήμανε μάλιστα ότι η ICAN θα χρησιμοποιήσει την επιτυχία του Νομπέλ για να ασκήσει πίεση σε όσες περισσότερες χώρες μπορεί ώστε να υπογράψουν και να επικυρώσουν τη συμφωνία απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων.

Η απονομή του Νομπέλ Ειρήνης ως κίνηση αφύπνισης κατά των πυρηνικών υπήρξε ένα από τα «δυνατά» σενάρια για φέτος καθώς σημαντικό φαβορί θεωρούνταν και οι «αρχιτέκτονες» της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν, η επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Ιρανός ομόλογός της.

Σε μια άκρως συμβολική κίνηση, μετά και την κλιμακούμενη ένταση μετάξύ ΗΠΑ και Β. Κορέας και τις εκατέρωθεν απειλές για «πυρηνικό όλεθρο», η Νορβηγική Επιτροπή κρούει των κώδωνα του κινδυνου στις εννέα μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις που μποϋκόταραν τις διαπραγματεύσεις για την Συμφωνία Απαγόρευσης των Πυρηνικών Οπλων τον Ιούλιο.

Ανάμεσα στα φαβορί για το Νομπέλ Ειρήνης για το 2017 ήταν όπως και πέρυσι ο Πάπας Φραγκίσκος, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και η εθελοντική ομάδα Λευκά Κράνη στη Συρία.

Ενα από τα ενδιαφέροντα φαβορί της φετινής χρονίας ήταν και ο Τούρκος δημοσιογράφος και επικεφαλής της εφημερίδας «Τζουμχουριέτ», Τζαν Ντουντάρ που το 2015 συνελήφθη με τις κατηγορίες της κατασκοπείας, της αποκάλυψης εμπιστευτικών εγγράφων και της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση.

Η λίστα με τις υποψηφιότητες παρέμεινε κρυφή μέχρι την τελευταία στιγμή, με την επιτροπή των βραβείων να αναφέρει απλά πως πρόκειται για 318 υποψηφίους.