Στρατιωτικό αεροσκάφος για το μήνα του μέλιτος είχε ζητήσει ο Αμερικανός υπ. Οικονομικών

Στρατιωτικό αεροσκάφος για το μήνα του μέλιτος είχε ζητήσει ο Αμερικανός υπ. Οικονομικών

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επτά ταξίδια του Αμερικανού υπουργού των Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν με στρατιωτικά αεροσκάφη, είχαν συνολικό οικονομικό κόστος 811.800 δολάρια, σύμφωνα με την αναφορά που δημοσιοποίησε ο γενικός επιθεωρητής του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, μεταδίδει το CNN.

Ο γενικός επιθεωρητής δεν βρήκε αποδείξεις παρατυπιών στην χρήση στρατιωτικών αεροσκαφών από τον Μνούτσιν, ενώ διερεύνησε συνολικά εννέα ταξίδια (επτά που ολοκλήρωσε ο Μνούτσιν, ένα που ματαίωσε και ένα που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί αργότερα τον Οκτώβριο).

Ωστόσο, ο ίδιος συνέστησε ότι οι αρμόδιοι αξιωματούχοι που λαμβάνουν τις αποφάσεις για την διάθεση στρατιωτικών αεροσκαφών έναντι των πτήσεων με αεροσκάφη της πολιτικής αεροπορίας, θα πρέπει να κάνουν καλύτερη δουλειά στην αξιολόγηση παρόμοιων αιτημάτων.

Ο Λευκός Οίκος ακολουθεί τυποποιημένες διαδικασίες που προσδιορίζουν τις «ειδικές περιπτώσεις» για τις οποίες επιτρέπεται η χρήση στρατιωτικών αεροσκαφών από αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης. Η έγκριση για κάθε ταξίδι με τέτοιο αεροσκάφος χαρακτηρίζεται ως «Αποστολή με την Υποστήριξη του Λευκού Οίκου», που σημαίνει ότι η διάθεση του στρατιωτικού αεροσκάφους αποφασίζεται με την πτήση του να έχει χαρακτηριστεί ως απαραίτητη από τον πρόεδρο. Η απόφαση για την διάθεση στρατιωτικού αεροσκάφους επηρεάζεται από την «διαθεσιμότητα πολιτικών αεροσκαφών» αλλά και από λόγους έκτακτης ανάγκης ή εθνικής ασφάλειας.

Στο επίκεντρο της έρευνας του γενικού επιθεωρητή του αμερικανικού υπουργείου των Οικονομικών βρέθηκαν οι ακόλουθες πτήσεις με στρατιωτικά αεροσκάφη που έκανε ο Μνούτσιν:

1. Πτήση από το Λονδίνο στο Βερολίνο (15-18 Μαρτίου 2017) για συμμετοχή στην διάσκεψη των G20 με οικονομικό κόστος 301.167 δολαρίων.

2. Πτήση στο Μπάρι της Ιταλίας (11-14 Μαΐου 2017) για συμμετοχή στην διάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της G7 με οικονομικό κόστος 314.442 δολάρια

3. Πτήση στην Οτάβα του Καναδά (9 Ιουνίου 2017) για συνάντηση με τον Καναδό υπουργό των Οικονομικών και οικονομικό κόστος 16.350 δολάρια, ενώ τον συνόδευε η σύζυγος του.

4. Πτήση στο Μαϊάμι (15 Ιουνίου 2017) για συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών του Μεξικού και συμμετοχή σε διάσκεψη για την ευημερία και την ασφάλεια στην Κεντρική Αμερική. Το οικονομικό κόστος του ταξιδιού έφτασε 43.725 δολάρια.

5. Πτήση στη Νέα Υόρκη (15 Αυγούστου 2017) για συμμετοχή σε συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στον Πύργο Τραμπ, προκειμένου να συζητηθούν ζητήματα που σχετίζονται με το νομοσχέδιο φορολογικής μεταρρύθμισης, αλλά και δασμολογικά θέματα. Το οικονομικό κόστος έφτασε στα 15.112 δολάρια

6. Πτήση στο Λούισβιλ και το Φορτ Νοξ (Κεντάκι) για συμμετοχή σε επίσημη εκδήλωση με τον ηγέτη της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία, Μιτς Μακόνελ. Το οικονομικό κόστος του ταξιδιού έφτασε στα 26.900 δολάρια.

7. Πτήση στο Πάρκεσμπουργκ (Δυτική Βιρτζίνια) αλλά και στο Λας Βέγκας, για συμμετοχή του Μνούτσιν σε επίσημες εκδηλώσεις με τα μέλη της Γερουσίας, Σίλεϊ Μουρ Καπίτο, Τζόε Μάντσιν, αλλά και Ντίν Χέλερ στη Νεβάδα. Το οικονομικό κόστος του ταξιδιού έφτασε στα 94.100 δολάρια.

8. Πτήση στην Μέση Ανατολή για τα τέλη Οκτωβρίου, μετά από αίτημα του Μνούτσιν. Το οικονομικό κόστος της πτήσης δεν έχει αποφασιστεί.

9. Πτήση για το ταξίδι του μέλιτος 3-12 Αυγούστου 2017 στην Βρετανία, την Γαλλία και την Ιταλία. Το αίτημα για το ταξίδι αυτό αποσύρθηκε μετά από συνάντηση υψηλόβαθμου αξιωματούχου του αμερικανικού υπουργείου των Οικονομικών και του Λευκού Οίκου, που κατέστησε σαφές ότι μπορεί να εγγυηθεί τις ασφαλείς επικοινωνίες του υπουργού των Οικονομικών, χωρίς να του διαθέσει στρατιωτικό αεροσκάφος.

Ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ στις πτήσεις του χρησιμοποίησε στρατιωτικές εκδόσεις των αεροσκαφών Boeing 737, Gulfstream 550 και Gulfstream V.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή