Η καταιγίδα «Νέιτ» σαρώνει την Αμερική

Η καταιγίδα «Νέιτ» σαρώνει την Αμερική

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πέρασμα της ισχυρής τροπικής καταιγίδας «Νέιτ» μέχρι στιγμής προκάλεσε τον θάνατο είκοσι ανθρώπων στην κεντρική Αμερική, εκ των οποίων έντεκα στη Νικαράγουα, έξι στην Κόστα Ρίκα και τριών στην Ονδούρα.

Η Κόστα Ρίκα ήδη τέθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και έτσι τα σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες δεν πρόκειται να λειτουργήσουν.

Δραματική είναι και η κατάσταση στη γειτονική Νικαράγουα, η οποία βρέθηκε αντιμέτωπη με κατολισθήσεις, πλημμύρες και διακοπές της ηλεκτροδότησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο απολογισμός παραμένει ακόμη προσωρινός, καθώς επτά άνθρωποι αγνοούνται στη Νικαράγουα και δεκαπέντε στην Κόστα Ρίκα, όπου πάνω από πέντε χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας του κινδύνου χειμάρρων λάσπης και να αναζητήσουν αλλού ασφαλές καταφύγιο, όπως δήλωσε ο διευθυντής των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων Ιβάν Μπρένες.

Το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) ανέφερε ότι η τροπική καταιγίδα, η οποία βρισκόταν το βράδυ της Πέμπτης στο ανατολικό τμήμα της Ονδούρας, θα συνεχίσει την πορεία της προς Βορρά, χάνοντας, ωστόσο, μέρος της ισχύος της καθώς περνά πάνω από τη γη, πριν την ανακτήσει όταν φθάσει ξανά στη θάλασσα.

Το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων εκτιμά ότι η καταιγίδα πρόκειται να ενισχυθεί και θα βρίσκεται «κοντά στην ένταση ενός κυκλώνα» όταν όπως αναμενόταν θα έφτανε το βράδυ της Παρασκευής στη χερσόνησο του Γιουκατάν (ανατολικό Μεξικό).

Πιθανόν να μετατραπεί σε κυκλώνα το Σαββατοκύριακο, όταν θα περάσει τον Κόλπο του Μεξικού λίγο πριν φθάσει στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες και ειδικότερα στις πολιτείες Λουιζιάνα και Φλόριντα.

Η τροπική καταιγίδα «Νέιτ» ενδέχεται να γίνει ο τρίτος ισχυρός κυκλώνας που θα πλήξει τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μέσα σε χρονικό διάστημα λιγότερο από δύο μήνες, μετά τον κυκλώνα «Χάρβεϊ», ο οποίος έπληξε τον Αύγουστο το Τέξας, και τον κυκλώνα «Ιρμα», που έπληξε τον Σεπτέμβριο τη Φλόριντα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο κυβερνήτης της Λουιζιάνας, Τζον Μπελ Εντουαρντς, δήλωσε ότι οι Αρχές της πολιτείας «περιμένουν» το πλήγμα. Ο κυβερνήτης ήδη κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και έχουν ήδη δοθεί συμβουλές για την προληπτική απομάκρυνση κατοίκων από τις περιοχές της Νέας Ορλεάνης που θεωρείται ότι πρόκειται να απειληθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή