Αβεβαιότητα στην Καταλωνία

Αβεβαιότητα στην Καταλωνία

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τεντωμένο σκοινί ισορροπούσαν χθες Μαδρίτη και Βαρκελώνη, με κάποιες πρώτες χειρονομίες καλής θελήσεως να δημιουργούν συγκρατημένες ελπίδες ότι θα αποφευχθεί, τελικά, η μοιραία ρήξη που φάνηκε να δρομολογείται με το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας.

Για πρώτη φορά, η κεντρική κυβέρνηση ζήτησε συγγνώμη από τους Καταλανούς για τους τραυματισμούς πολιτών από την ισπανική αστυνομία στα εκλογικά κέντρα. «Οταν βλέπω αυτές τις εικόνες, καθώς μάλιστα γνωρίζω ανθρώπους που χτυπήθηκαν, απωθήθηκαν ή και νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο, δεν μπορώ παρά να αισθανθώ θλίψη και να ζητήσω συγγνώμη εκ μέρους των αστυνομικών που επενέβησαν», δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Ενρικ Μίλο, εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης στην αυτόνομη περιοχή. Λίγο νωρίτερα, η καταλανική διοίκηση είχε δώσει κι αυτή τα πρώτα σημάδια υποχωρητικότητας.

Η εκπρόσωπος Τύπου του καταλανικού Κοινοβουλίου ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης, Κάρλες Πουτζδεμόν, ζήτησε από τους βουλευτές να παρουσιαστεί ενώπιόν τους την Τρίτη, προκειμένου να τους ενημερώσει «για τις πολιτικές εξελίξεις». Η αόριστη διατύπωση, όπως και η αλλαγή της ημερομηνίας, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει, τελικά, το καταλανικό Κοινοβούλιο σε μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας, όπως είχε αφεθεί μέχρι χθες να εννοηθεί.

Η κρίσιμη σύνοδος της τοπικής Βουλής προβλεπόταν να διεξαχθεί τη Δευτέρα. Ωστόσο, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας έκανε δεκτό αίτημα των Σοσιαλιστών για αναστολή της συνεδρίασης, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ανακήρυξης της ανεξαρτησίας. Παρά τις πρώτες ενδείξεις εκτόνωσης, η ένταση διατηρείται σε υψηλά επίπεδα. Χθες το πρωί προσήλθαν να απολογηθούν στο Ανώτατο Δικαστήριο της Μαδρίτης με την κατηγορία της στάσης ο αρχηγός της καταλανικής αστυνομίας (Mossos d’ Esquadra) Τζοζέπ Λουίς Τραπέρο και άλλοι αξιωματούχοι, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο βαριών ποινών φυλάκισης. Σε αντίθεση με τις δυνάμεις της ισπανικής αστυνομίας που μεταφέρθηκαν στην Καταλωνία, οι Mossos δεν συμμετείχαν σε επιχειρήσεις καταστολής την Κυριακή.

Στο μεταξύ, η Ελβετία φαίνεται να ανταποκρίνεται στην έκκληση της καταλανικής κυβέρνησης για διεθνή μεσολάβηση, ώστε να υπάρξει συμπεφωνημένη διέξοδος από τη συνταγματική κρίση. Αυτό ανέφερε ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης της Ελβετίας, σύμφωνα με το οποίο οι επαφές με τις δύο πλευρές έχουν ήδη αρχίσει. Πάντως, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι έχει αποκλείσει κάθε ξένη μεσολάβηση, ενώ θέτει ως όρο για την έναρξη πολιτικού διαλόγου με τη Βαρκελώνη την εγκατάλειψη κάθε σκέψης για ανακήρυξη ανεξαρτησίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή