Τρεις δεκαετίες παρενοχλούσε το Χόλιγουντ

Τρεις δεκαετίες παρενοχλούσε το Χόλιγουντ

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από δύο δεκαετίες, όταν ο παραγωγός του Χόλιγουντ Χάρβεϊ Ουάινσταϊν προσκάλεσε την ηθοποιό Ασλεϊ Τζουντ στο ξενοδοχείο Peninsula Βeverly Hills, αυτή περίμενε ότι θα έπαιρναν πρωινό μαζί. Ωστόσο, ο παραγωγός την προσκάλεσε στο δωμάτιό του και της ζήτησε να του κάνει μασάζ ή να τον παρακολουθήσει ενόσω αυτός θα πλενόταν.

Κατά τον ίδιο τρόπο ο Ουάινσταϊν παρενόχλησε και πολλές άλλες γυναίκες. «Υπάρχει ένα τοξικό περιβάλλον για τις γυναίκες σε αυτή την εταιρεία», έγραψε η Λορίν Ο’ Κόνορ σε σημείωμά της προς τα στελέχη της εταιρείας που διοικούσε ο Ουάινσταϊν.

Ερευνα που πραγματοποίησαν οι New York Times κατάφερε να συγκεντρώσει πολλές μαρτυρίες για την απρεπή συμπεριφορά του κινηματογραφικού παραγωγού, οι οποίες εκτείνονται σε περισσότερο από τρεις δεκαετίες. Κατά την ίδια περίοδο, φαίνεται ότι ο Ουάινσταϊν είχε οκτώ εξωδικαστικούς συμβιβασμούς με γυναίκες.

Σε ανακοίνωση που έστειλε ο ίδιος στους New York Times αναφέρει ότι κατανοεί ότι ο τρόπος που συμπεριφέρθηκε σε συναδέλφους του στο παρελθόν προκάλεσε πολύ πόνο και ζητάει συγγνώμη για αυτό. «Αν και προσπαθώ να γίνω καλύτερος έχω ακόμα πολύ δρόμο να διανύσω», αναφέρει προσθέτοντας ότι συνεργάζεται με ψυχοθεραπευτές και ότι θα πάρει άδεια άνευ αποδοχών για να αντιμετωπίσει ολομέτωπα την κατάσταση.

Η Λίζα Μπλουμ, δικηγόρος του Ουάινσταϊν, δήλωσε ότι ο πελάτης της αρνείται πολλές από τις μαρτυρίες ως ψευδείς. Ο ίδιος και οι εκπρόσωποί του αρνήθηκαν να αναφερθούν στους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς και δεν έδωσαν πληροφορίες σχετικά με το ποιος τους πλήρωσε. Αλλά ο Ουάινσταϊν μιλώντας για τις συνθήκες εργασίας τόνισε ότι μότο του είναι η διατήρηση της ειρήνης. Η Μπλουμ τόνισε ότι του εξήγησε πως εξαιτίας της διαφορετικής δυναμικής ανάμεσα σε έναν επικεφαλής του στούντιο οι λέξεις του και οι πράξεις του μπορεί να εκληφθούν ως ανάρμοστες ή ακόμα και να προκαλέσουν φόβο.

Αν και το μνημόνιο της κυρίας Ο’ Κόνορ αναφέρεται μόνο σε μία περίοδο δύο ετών, οι ισχυρισμοί της απηχούν και τις απόψεις άλλων γυναικών. Οι μαρτυρίες γυναικών αυξήθηκαν, καθώς ο Ουάινσταϊν βοήθησε στη διαμόρφωση της ποπ κουλτούρας.

Το 2015, χρονιά κατά την οποία η Ο’ Κόνορ συνέγραψε το σημείωμά της, η εταιρεία του Ουάινσταϊν διένειμε την ταινία «The Hunting Ground», ένα ντοκιμαντέρ για τη σεξουαλική κακοποίηση στα πανεπιστήμια. Παλαιός δωρητής του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Ουάινσταϊν οργάνωσε πέρυσι δείπνο για τη συγκέντρωση πόρων στο διαμέρισμά του στο Μανχάταν προς τιμήν της Χίλαρι Κλίντον αλλά και προσέλαβε τη Μάλια Ομπάμα, τη μεγαλύτερη κόρη του προέδρου Ομπάμα ως δόκιμη στις επιχειρήσεις του.

Δεκάδες από τις εργαζόμενες για τον κύριο Ουάινσταϊν, από τις βοηθούς μέχρι τα ανώτερα στελέχη, λένε ότι γνωρίζαν την ανάρμοστη συμπεριφορά του ενώ εργαζόντουσαν για αυτόν. Μόνο, όμως, λίγες λένε ότι την αντιμετώπισαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή