Τραμπ: Νηνεμία πριν από την καταιγίδα

Τραμπ: Νηνεμία πριν από την καταιγίδα

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΕΟΥΛ. Ως «νηνεμία πριν από την καταιγίδα» χαρακτήρισε το βράδυ της Πέμπτης τη σύσκεψη που είχε με τους επικεφαλής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοούσε με τη δήλωση αυτή. Ερωτηθείς τι ήθελε να πει με αυτό, ο κ. Τραμπ δεν θέλησε να επεκταθεί, λέγοντας απλώς: «Θα δείτε».

Το περιστατικό έκανε πολλούς παρατηρητές να αναρωτηθούν εάν η κυβέρνηση Τραμπ προετοιμάζει κάποια στρατιωτική επιχείρηση. Εδώ και εβδομάδες, ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί με δυναμική απάντηση σε κάθε επιθετική κίνηση της Βόρειας Κορέας εναντίον των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης με τους επικεφαλής του στρατεύματος ότι: «Αντιμετωπίζουμε προκλήσεις, τις οποίες έπρεπε να έχουμε διαχειριστεί εδώ και πολύ καιρό, όπως το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα, το Αφγανιστάν, το Ισλαμικό Κράτος και τις εχθρικές δυνάμεις που απειλούν τα συμφέροντά μας. Εχουμε πραγματοποιήσει εντυπωσιακή πρόοδο σε ό,τι αφορά το Ισλαμικό Κράτος, ενώ τα μέσα ενημέρωσης θα ενημερωθούν σχετικά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

Οι ασαφείς απειλητικές δηλώσεις του προέδρου Τραμπ ενίσχυσαν την ανησυχία σε Νότια Κορέα και Ιαπωνία, εν μέρει εξαιτίας της δημοσίευσης νέας μελέτης κέντρου αναλύσεων «38 North» του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς των ΗΠΑ, σχετικά με το ανθρώπινο κόστος ενδεχόμενης πυρηνικής επίθεσης της Βόρειας Κορέας με στόχο τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία. Σύμφωνα με την έκθεση, περισσότεροι από 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους στο Τόκιο και στη Σεούλ. Σε περίπτωση τέτοιας «αδιανόητης» –όπως τη χαρακτηρίζει η έκθεση– κλιμάκωσης της κρίσης στην Ασία, περισσότεροι από 7,7 εκατομμύρια άνθρωποι θα υποστούν σοβαρά τραύματα.

Το υποθετικό σενάριο

Η έκθεση βασίζεται σε υποθετικό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η Βόρεια Κορέα διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο 20 με 25 κεφαλών. Οι κεφαλές αυτές έχουν ισχύ μεταξύ 15 κιλοτόνων (ανάλογη με αυτή της ατομικής βόμβας που κατέστρεψε τη Χιροσίμα σκοτώνοντας 200.000 ανθρώπους) και 250 κιλοτόνων, που είναι η συνήθης ισχύς θερμοπυρηνικού όπλου.

Η μελέτη του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς εκτιμά ότι εάν η Βόρεια Κορέα εκτοξεύσει όλο της το πυρηνικό οπλοστάσιο εναντίον του Τόκιο (37,9 εκατομμύρια κάτοικοι) και της Σεούλ (24,1 εκατομμύρια κάτοικοι), οι νεκροί σε κάθε πρωτεύουσα θα έφθαναν τα 3,8 εκατομμύρια.

Η έκθεση προειδοποιεί, ωστόσο, ότι τα περισσότερα πυρηνικά όπλα δεν είναι 100% αξιόπιστα, ενώ οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή έχουν αναπτύξει το αντιπυραυλικό σύστημα THAAD, ικανό να αναχαιτίσει πυραύλους εν πτήσει και αυτό παρά τις αντιρρήσεις του προέδρου της Νότιας Κορέας, Μουν Τζάε Ιν.

Την ίδια στιγμή, η Ιαπωνία σχεδιάζει να εγκαταστήσει το αντιπυραυλικό σύστημα «Αιγίς», που θεωρείται και αυτό ικανό να αναχαιτίσει πυραυλική επίθεση από τη Βόρεια Κορέα. Το Τόκιο και η Σεούλ, όμως, είναι πολύ πιο πυκνοκατοικημένες από ό,τι ήταν την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και του Πολέμου της Κορέας, ενώ η πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας βρίσκεται εντός του βεληνεκούς του συμβατικού βορειοκορεατικού πυροβολικού. Αυτό σημαίνει ότι οι ανθρώπινες απώλειες από μια επίθεση με συμβατικό πυροβολικό εναντίον της Σεούλ θα προκαλούσε εκατοντάδες χιλιάδες θύματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή