«Εσωτερικό ζήτημα» για τις Βρυξέλλες

«Εσωτερικό ζήτημα» για τις Βρυξέλλες

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εκεί που όλες οι κρίσεις των προηγούμενων ετών είχαν ηρεμήσει και αρχίσαμε να νιώθουμε τον αέρα στα πανιά μας, όπως έλεγε και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ξέσπασε μία νέα κρίση», τόνισε Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ» για την Καταλωνία. Και παρόλο που η επίσημη γραμμή είναι πως «η κρίση στην Καταλωνία είναι εσωτερικό ζήτημα για το οποίο η Κομισιόν δεν μπορεί να εμπλακεί», η αλήθεια είναι ότι τα γεγονότα δημιουργούν μεγάλη ανησυχία στις Βρυξέλλες, καθώς οι διασπαστικές τάσεις υπάρχουν σε λανθάνουσα κατάσταση και σε άλλες χώρες. Οχι απροσδόκητα, και οι τρεις επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, που μιλούν στην «Κ», τάσσονται εναντίον της απόσχισης.

• Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

«Κανείς δεν μπορεί να παραμείνει αδιάφορος με τις εξελίξεις στην Καταλωνία. Πρώτον, λυπούμαι πολύ για όλους εκείνους που τραυματίστηκαν. Δεύτερον, αυτό που διακυβεύεται είναι η ακεραιότητα ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε. Για εμάς, αυτό το δημοψήφισμα δεν είναι έγκυρο, καθώς είναι ασύμβατο με το ισπανικό σύνταγμα. Δεν χωράει αμφιβολία ότι η Ισπανία είναι μια χώρα που εγγυάται τα θεμελιώδη δικαιώματα για όλους τους πολίτες. Τώρα, μια ανεύθυνη κυβέρνηση στην Καταλωνία διχάζει τη χώρα. Τα δικαιώματα όλων των Ισπανών πολιτών πρέπει να γίνονται σεβαστά. Είναι απαράδεκτο ότι ορισμένοι πολιτικοί της Καταλωνίας ενθαρρύνουν δημόσιους υπαλλήλους, αξιωματούχους και πολίτες να παραβιάζουν τον νόμο. Παρ’ όλα αυτά, είναι επίσης ξεκάθαρο ότι χρειαζόμαστε έναν εσωτερικό ισπανικό διάλογο, βάσει του ισπανικού νόμου. Αντί για περαιτέρω κλιμάκωση, καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συμμετάσχουν σε διάλογο, στην Ισπανία, αλλά πρωτίστως στην ίδια την Καταλωνία. Στηρίζουμε την ακεραιότητα της Ισπανίας. Υποστηρίζουμε την ισπανική κυβέρνηση και τους πολιτικούς που σέβονται το κράτος δικαίου. Ζητάμε έναν εποικοδομητικό ειρηνικό διάλογο σε ευρωπαϊκό πνεύμα. Επίσης, μην ξεχνάτε: Οποιος φεύγει από την Ισπανία, εγκαταλείπει και την Ε.Ε., την εσωτερική αγορά, την περιοχή του Σένγκεν, το ευρώ. Είναι αυτό σύμφωνο με τα καλύτερα συμφέροντα της Καταλωνίας;».

• Τζιάνι Πιτέλα, επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών

«Θέλω να απευθύνω έκκληση στις καταλανικές αρχές: μη διακηρύξετε μονομερώς την ανεξαρτησία, διότι αυτό θα ήταν μια περαιτέρω πρόκληση και θα οδηγήσει σε νέες καταστροφές. Μπορείτε να αλλάξετε το σύνταγμα, αλλά με τα κατάλληλα μέσα, όχι περιφρονώντας τους κοινούς νόμους. Το δημοψήφισμα της Κυριακής επιβλήθηκε σε ανοιχτή παραβίαση του δημοκρατικού συντάγματος και του κράτους δικαίου. Υπάρχει ανάγκη για νέα αρχή. Ποτέ δεν θα εγκαταλείψω την ιδέα ότι μπορούμε να είμαστε Καταλανοί, Ισπανοί και Ευρωπαίοι την ίδια στιγμή, χωρίς να υπάρχει η ανάγκη δημιουργίας νέων κρατών, νέων συνόρων. Και υπάρχει ένα νήμα που συνδέει την Καταλωνία, την Ισπανία και την Ευρώπη: η Ευρώπη γεννήθηκε για να συμφιλιώσει τους λαούς και να φέρει ενότητα και ειρήνη. Θέλω επίσης να απευθυνθώ στον πρωθυπουργό Mαριάνο Ραχόι, λέγοντας ότι η διαχείριση κρίσεων μπορούσε και έπρεπε να γίνει διαφορετικά. Πολύ διαφορετικά. Τώρα πρέπει να συνεργαστεί με άλλες πολιτικές δυνάμεις για να συνεχίσει τον διάλογο».

• Γκάμπι Ζίμερ, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς

«Βλέπουμε μια ανησυχητική κατάσταση στην Καταλωνία. Οι ισπανικές και οι καταλανικές κυβερνήσεις είναι σαν δύο τρένα που πλησιάζουν το ένα το άλλο στις ίδιες ράγες και κανένα δεν θέλει να επιβραδύνει πρώτο. Η Ε.Ε. πρέπει να μεσολαβήσει επειγόντως προτού υπάρξει συντριβή υψηλής ταχύτητας. Τα θεσμικά όργανα έχουν υποχρεώσεις όχι μόνο έναντι των κρατών-μελών αλλά και έναντι πολιτών όπως οι Καταλανοί. Η Επιτροπή δεν μπορεί να το αντιμετωπίζει ως καθαρά εσωτερική υπόθεση για την Ισπανία. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις συγκλονιστικές σκηνές που εξελίχθηκαν στην Καταλωνία την περασμένη Κυριακή, όταν περίπου 900 ειρηνικοί πολίτες της Ε.Ε. τραυματίστηκαν από την αστυνομία. Η Ε.Ε. πρέπει να υπερασπιστεί τα θεμελιώδη δικαιώματα και κανείς δεν θα ενδιαφέρεται για μια “ουκρανική κατάσταση” εντός της Ε.Ε. Η στρατηγική της κυβέρνησης Ραχόι, που δεν εργάζεται για λύση που βασίζεται στον διάλογο, είναι ανεύθυνη. Στην πραγματικότητα, φαίνεται ότι ο Ραχόι απέρριψε τον διάλογο για να αυξήσει την ένταση που θα του επέτρεπε να υιοθετήσει καταναγκαστικά μέτρα. Επίσης, η κυβέρνηση της Καταλωνίας πρέπει να απέχει από οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και οι περιστάσεις του δεν δικαιολογούν μονομερή διακήρυξη ανεξαρτησίας. Και οι δύο πλευρές πρέπει να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βρουν μια δημοκρατική λύση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή