Πόσο επώδυνη θα είναι οικονομικά η απόσχιση

Πόσο επώδυνη θα είναι οικονομικά η απόσχιση

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τις πλουσιότερες περιφέρειες της Ισπανίας με την οικονομία της να συνεισφέρει το 1/5 στο ΑΕΠ της Ισπανίας, τις εξαγωγές της πάνω από το 1/4 της ισπανικής οικονομίας και τους φόρους της να συνδράμουν 16% στα φορολογικά έσοδα της χώρας, η Καταλωνία εύλογα έχει οικονομικά κίνητρα για την απόσχισή της. Η οικονομική συνιστώσα του θέματος έχει, άλλωστε, ενισχύσει την επιχειρηματολογία του αποσχιστικού κινήματος εξαιτίας της πολιτικής λιτότητας. Με ΑΕΠ που υπερβαίνει τα 215,6 δισ. ευρώ, αντίστοιχο του ΑΕΠ της Δανίας, υπέστη τις πιο δραστικές περικοπές στον προϋπολογισμό της.

Σε ό,τι αφορά, όμως, τον οικονομικό αντίκτυπο μιας απόσχισης, οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων εκτιμούν ότι θα είναι εξίσου επώδυνος τόσο για την Ισπανία όσο και για την Καταλωνία, που προσβλέπει στα 16 δισ. ευρώ των ετήσιων φόρων που καταβάλλει στη Μαδρίτη. Για την Ισπανία το τίμημα προοιωνίζεται βαρύ αν κρίνει κανείς από την αντίδραση των αγορών, την υποχώρηση του δείκτη ΙΒΕΧ της Μαδρίτης και την αύξηση του κόστους δανεισμού της. Αυτονόητο είναι, άλλωστε, το ύψος της ζημίας που θα υποστεί αν αναγκαστεί να αποχωριστεί την ανθηρή οικονομία της Καταλωνίας, η οποία προσελκύει παραδοσιακά ξένες επενδύσεις με ενδεικτικές περιπτώσεις τις Volkswagen και Nissan έξω από τη Βαρκελώνη.

Μετακομίζουν

Το ερώτημα είναι πόσες από αυτές θα παραμείνουν στην Καταλωνία αν αποσχιστεί. Ηδη, δύο καταλανικές τράπεζες, η ιστορική Caixabank και η Sabadell, σκέπτονται να μετακομίσουν για να καθησυχάσουν πελάτες και μετόχους. Οικονομολόγοι της επενδυτικής τράπεζας Berenberg προεξοφλούν πως αν αποσχιστεί η Καταλωνία, θα αυξηθεί το κόστος των εξαγωγών της στην Ε.Ε. καθώς θα υπόκεινται σε δασμούς. Σύμφωνα με τον Στίβεν Μπράουν της Capital Economics, θα αυξηθεί παράλληλα το κόστος των εισαγόμενων προϊόντων και θα ακολουθήσουν απολύσεις.

Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος έχει προβλέψει πως θα συρρικνωθεί η οικονομία της Καταλωνίας κατά 25%-30%. Καίριο ζήτημα είναι, άλλωστε, το χρέος της Καταλωνίας, από τα υψηλότερα στην Ισπανία (16,34% του ισπανικού χρέους το 2016), και δεν μπορεί κανείς να προβλέψει πώς θα αντιμετωπιστεί σε περίπτωση απόσχισής της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή