Στην «πυρά» το εξάρτημα που κάνει αυτόματα τα όπλα

Στην «πυρά» το εξάρτημα που κάνει αυτόματα τα όπλα

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεσή τους να ψηφίσουν υπέρ της απαγόρευσης του εξαρτήματος που μετέτρεψε τα όπλα του δράστη της επίθεσης στο Λας Βέγκας σε αυτόματα εξέφρασαν την Τετάρτη ανώτατα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, τα οποία εδώ και δεκαετίες αντιστάθηκαν σε κάθε τέτοια προσπάθεια.

Εδώ και τουλάχιστον τρεις δεκαετίες, Ρεπουμπλικανοί –και συντηρητικοί Δημοκρατικοί– του Κογκρέσου εμπόδιζαν την ψήφιση νόμων για τον περιορισμό της οπλοκατοχής, την ώρα που τα περιστατικά μαζικών δολοφονιών και τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτές γίνονταν όλο και πιο φονικά. Πριν από μία δεκαετία, βουλευτές εμπόδισαν προσπάθειες περιορισμού της χωρητικότητας γεμιστήρων αυτόματων όπλων, στον απόηχο της σφαγής στο Πανεπιστήμιο Virginia Tech. Πέντε χρόνια αργότερα, ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικανών καταψήφισαν πρόταση νόμου, η οποία θα επέτρεπε την επέκταση των ελέγχων επίδοξων αγοραστών όπλων, μετά την επίθεση εναντίον μαθητών δημοτικού σχολείου στην πόλη Νιουτάουν του Κονέκτικατ.

Πέρυσι, μετά τη σφαγή σε νυχτερινό κέντρο του Ορλάντο της Φλόριντα, Ρεπουμπλικανοί βουλευτές καταψήφισαν πρόταση απαγόρευσης πώλησης όπλων σε άτομα που βρίσκονται σε καταλόγους υπόπτων για τρομοκρατία.

Μετά την επίθεση στο Λας Βέγκας, όμως, βουλευτές και των δύο κομμάτων έμοιαζαν να συμφωνούν στην ανάγκη απαγόρευσης εξαρτημάτων μετατροπής ημιαυτόματων όπλων σε αυτόματα.

«Κατέχω πολλά όπλα, ως κυνηγός και σκοπευτής. Πιστεύω ότι είναι δικαίωμά μας, ως Αμερικανών. Δεν αντιλαμβάνομαι, όμως, την ανάγκη τέτοιων εξαρτημάτων. Πρόκειται για θέμα που αξίζει προσοχής», είπε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Κόρνιν από το Τέξας.

Τις θέσεις του κ. Κόρνιν προσυπογράφουν και άλλα μέλη της νομοθετικής εξουσίας, όπως οι Λίνσεϊ Γκράχαμ, Οριν Χατς και Μάρκο Ρούμπιο. «Θέλουμε να μάθουμε περισσότερα σχετικά με το τι συνέβη στο Λας Βέγκας, και εάν υπάρχουν αδυναμίες στην ομοσπονδιακή νομοθεσία, να τις διορθώσουμε», είπε ο κ. Ρούμπιο.

Οι δηλώσεις αυτές, όμως, δεν εγγυώνται την ανάληψη δράσης από τη νομοθετική εξουσία. Η Εθνική Οργάνωση Οπλων (NRA), η οποία έχει χρηματοδοτήσει πλουσιοπάροχα προεκλογικές εκστρατείες Ρεπουμπλικανών βουλευτών, παραμένει αντίθετη σε κάθε απαγόρευση όπλων ή εξαρτημάτων τους.

Πρόταση νόμου κατέθεσε, στο μεταξύ, η Δημοκρατική γερουσιαστής της Καλιφόρνιας Νταϊάν Φαϊνστάιν, με στόχο την απαγόρευση των εξαρτημάτων μετατροπής όπλων σε αυτόματα. Η κ. Φαϊνστάιν προειδοποίησε ωστόσο ότι η ψήφιση νόμου για την απαγόρευση συγκεκριμένου εξαρτήματος δεν θα αποτελέσει σημαντική εξέλιξη στην προσπάθεια περιορισμού της οπλοκατοχής. Η κ. Φαϊνστάιν είχε προσπαθήσει και το 2013 να ψηφίσει την απαγόρευση τέτοιων εξαρτημάτων, αν και το νομοθέτημα συνάντησε την αντίδραση Ρεπουμπλικανών βουλευτών, οπαδών της οπλοκατοχής.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η κ. Φαϊνστάιν την Τετάρτη, η γερουσιαστής αποκάλυψε ότι η κόρη της σχεδίαζε να παραστεί στην υπαίθρια συναυλία της Κυριακής στο Λας Βέγκας.

Δώδεκα από τα όπλα που κατείχε ο δράστης της επίθεσης στο Λας Βέγκας διέθεταν εξάρτημα μετατροπής τους σε αυτόματα. Από την επίθεση σκοτώθηκαν 58 άνθρωποι και τραυματίσθηκαν 500. Ο επικεφαλής της οργάνωσης Gun Owners of America, υπέρ της οπλοκατοχής, Ερικ Πρατ λέει: «Τα εξαρτήματα αυτά προστατεύονται από το 2ο άρθρο του Συντάγματος. Η ψήφιση νόμου για την απαγόρευσή τους δεν πρόκειται να εμποδίσει τέτοια περιστατικά, καθώς τα εξαρτήματα αυτά πωλούνται ήδη στο εμπόριο».

«Μεγάλη ζήτηση»

Το συγκεκριμένο εξάρτημα αντικαθιστά το κοντάκι ημιαυτόματου όπλου με σύστημα αυτόματου γεμίσματος, επιτρέποντας στον σκοπευτή να πυροβολεί κατά ριπάς.

Σύμφωνα με ειδικούς, ο δράστης της επίθεσης στο Λας Βέγκας κατέστη πιο φονικός χάρις στο εξάρτημα αυτό. Τα εξαρτήματα αυτά, που κατασκευάζονται από εταιρεία στην πόλη Αμπιλίν του Τέξας, φαίνεται να έγιναν ανάρπαστα τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με μήνυμα της εταιρείας στη σελίδα της στο Facebook. «Εξαιτίας ιδιαιτέρως μεγάλης ζήτησης, το απόθεμά μας τελείωσε προσωρινά», ανέφερε η εταιρεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή