ΚΟΣΜΟΣ

Ηγέτης Καταλωνίας: Νόμιμη η «μονομερής» ανακήρυξη της ανεξαρτησίας – Κατά της ανεξαρτησίας 350.000 διαδηλωτές στη Βαρκελώνη

a-prounion23
spainr8023i
spainr8023i--2

Η Καταλωνία θα εφαρμόσει τη νομοθεσία που αφορά το δημοψήφισμα, η οποία προβλέπει την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας εφόσον τα αποτελέσματα καταδείξουν την επικράτηση του «ναι», διαβεβαίωσε ο ηγέτης της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζδεμόν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο καταλανικό τηλεοπτικό δίκτυο TV3.

«Η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, την οποία εμείς δεν ονομάζουμε "μονομερή" ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, προβλέπεται στο νόμο για το δημοψήφισμα ως μια εφαρμογή των αποτελεσμάτων. Εμείς θα εφαρμόσουμε όσα προβλέπει ο νόμος» υπογράμμισε ο πρόεδρος της κυβέρνησης της περιφέρειας. 

Εκαντοντάδες χιλιάδες στους δρόμους της Βαρκελώνης κατά της ανεξαρτησίας

Οι δηλώσεις του Πουτζδεμόν έρχονται λίγες μόνο ώρες μετά την διαδήλωση που διοργανώθηκε στη Βαρκελώνη κατά της ανεξαρτησίας. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Κυριακή στην πρωτεύουσα της Καταλώνίας, Βαρκελώνη, εκφράζοντας την αντίθεση τους στο ενδεχόμενο ανεξαρτησίας της περιφέρειας, μία εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση που πυροδότησε μια άνευ προηγουμένου κρίση στην Ισπανία τα τελευταία 40 χρόνια.

igetis-katalonias-nomimi-i-monomeris-anakiryxi-tis-anexartisias-amp-8211-kata-tis-anexartisias-350-000-diadilotes-sti-varkeloni0

Τη συμπαράστασή του στους διαδηλωτές διατύπωσε μέσω Twitter ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος δεν παρέστη στην κινητοποίηση. «Θα προστατεύσουμε την ενότητα της Ισπανίας. Δεν είστε μόνοι» έγραψε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Οι διαδηλωτές κινήθηκαν στο κέντρο της Βαρκελώνης κρατώντας ισπανικές και καταλονικές σημαίες, αλλά και πανό που έγραφαν: «Η Καταλωνία είναι Ισπανία» και «Μαζί είμαστε δυνατότεροι», ενώ φώναζαν: «Ζήτω η Καταλωνία! Ζήτω η Ισπανία!». 

Επιπλέον, η διαδήλωση αυτή ήταν η πρώτη μεγαλειώδης κινητοποίηση κατά της ανεξαρτησίας στη Βαρκελώνη μετά την έναρξη της κρίσης. Κεντρικό σύνθημα στα χείλη όλων: «Αρκετά! Ας ξαναβρούμε τη σωφροσύνη μας!». Σύμφωνα με τη δημοτική αστυνομία, 350.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία, ενώ οι διοργανωτές μιλούν για 930- 950.000 διαδηλωτές.

«Η δημοκρατία στην Ισπανία είναι εδώ για να μείνει και καμία συνωμοσία των αυτονομιστών δεν θα την καταστρέψει» δήλωσε ενώπιον του πλήθους ο βραβευμένος με νόμπελ λογοτεχνίας Μάριο Βάργας Λιόσα.

igetis-katalonias-nomimi-i-monomeris-anakiryxi-tis-anexartisias-amp-8211-kata-tis-anexartisias-350-000-diadilotes-sti-varkeloni2

Οι διαδηλωτές, που κρατούσαν επίσης σημαίες της Καταλωνίας και της ΕΕ, θεωρούν ότι αποτελούν τη «σιωπηρή πλειοψηφία» που δεν έχει μιλήσει για το θέμα από τότε που οι αυτονομιστές διοργάνωσαν το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου.

Η διαδήλωση αυτή, πραγματοποιήθηκε καθώς οι πολιτικοί και από τις δύο πλευρές, σκληραίνουν την στάση τους, κλιμακώνοντας την ένταση στην χειρότερη πολιτική κρίση που βιώνει η Ισπανία, για δεκαετίες, ενώ κρίσιμα διαγράφονται τα επόμενα εικοσιτετράωρα στην Ισπανία, καθώς κορυφώνεται το μπρα ντε φερ μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης, στη σκιά του αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματος της περασμένης Κυριακής στην Καταλωνία και της βίαιης επέμβασης της ισπανικής αστυνομίας για την αποτροπή του.

igetis-katalonias-nomimi-i-monomeris-anakiryxi-tis-anexartisias-amp-8211-kata-tis-anexartisias-350-000-diadilotes-sti-varkeloni4

Μάλιστα, το Λαϊκό Κόμμα του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι προτίθεται να επιδείξει τη δύναμή του σήμερα στην καρδιά της Βαρκελώνης, όπου θα μεταφερθούν με πούλμαν οπαδοί της ενότητας του ισπανικού κράτους απ’ όλη τη χώρα.

Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι την Τρίτη το καταλανικό Κοινοβούλιο προβλέπεται να συνέλθει για να εξετάσει τα επόμενα βήματα ύστερα από το δημοψήφισμα, μέσω του οποίου, σύμφωνα με τις καταλανικές αρχές, το 90,18% των Καταλανών επέλεξε την ανεξαρτησία, με τη συμμετοχή να φτάνει το 43,03%. Από την πλευρά του, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας, που είχε κηρύξει παράνομο το δημοψήφισμα, απαγόρευσε και τη σύγκληση της καταλανικής Βουλής για να αποτρέψει τετελεσμένα, αλλά οι τοπικές αρχές συνεκάλεσαν το σώμα για «ενημέρωση επί των πολιτικών εξελίξεων» από τον Καταλανό κυβερνήτη Κάρλες Πουτζδεμόν. 

Ο καταλανικός νόμος που άνοιξε τον δρόμο για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αναφέρει ότι το κοινοβούλιο της Καταλωνίας θα κηρύξει την ανεξαρτησίας της περιφέρειας εντός 48 ωρών αφού η εκλογική επιτροπή της περιοχής επικυρώσει επίσημα την επικράτηση του «ναι».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, REUTERS, BBC.