ΚΟΣΜΟΣ

Η Μαδρίτη απέρριψε αίτημα του Συμβουλίου της Ευρώπης για έρευνα κατά της ισπανικής αστυνομίας

i-madriti-aperripse-aitima-toy-symvoylioy-tis-eyropis-gia-ereyna-kata-tis-ispanikis-astynomias

Η ισπανική κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ταχεία διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τις κατηγορίες σχετικά με αστυνομικές καταχρήσεις κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία την 1η Οκτωβρίου στην Καταλωνία, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νιλς Μουίζνιεκς.

«Η οργάνωση του δημοψηφίσματος αυτού κηρύχθηκε παράνομη από το συνταγματικό δικαστήριο που ζήτησε από τις αρχές να εμποδίσουν κάθε πρωτοβουλία που θα αντίκειται στην απόφαση αυτή», τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών Χουάν Ιγνάθιο Ζόιδο Αλβάρεθ στην έγγραφη απάντησή του προς τον επίτροπο του Συμβουλίου της Ευρώπης με ημερομηνία 6 Οκτωβρίου.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας ενήργησαν κατά συνετό, προσήκοντα και αναλογικό τρόπο, με στόχο τον σεβασμό του νόμου και στην προστασία των ελευθεριών των πολιτών», προσθέτει ο υπουργός.

«Καμία δημοκρατία δεν μπορεί να αποδεχθεί απειλή κατά της συνταγμαιτκής τάξης και της εδαφικής ακεραιότητας που συνιστά η βούληση επιβολής δια της βίας ενός αποσχιστικού σχεδίου», καταλήγει επιμένοντας ότι η Ισπανία υποστηρίζει την δράση του Συμβουλίου της Ευρώπης «για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πλουραλιστικής δημοκρατίας και τις υπερίσχυσης του δικαίου».

Ραχόι: Η εθνική ενότητα θα διαφυλαχθεί

Η Ισπανία δεν θα χωρισθεί, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt μία εβδομάδα μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που οργανώθηκε από την αυτονομιστική ηγεσία της Καταλωνίας και μία ημέρα μετά την μεγαλειώδη διαδήλωση στη Βαρκελώνη κατά της απόσχισης.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει κίνδυνος χωρισμού της Ισπανίας, ο Ραχόι απαντά: «Καθόλου. Η Ισπανία δεν θα χωρισθεί και η εθνική ενότητα θα διαφυλαχθεί. Θα κάνουμε ό,τι επιτρέπει ο νόμος για να το διασφαλίσουμε».

Χθες, ο ηγέτης της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζδεμόν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο καταλανικό τηλεοπτικό δίκτυο TV3, διαβεβαίωσε ότι η Καταλωνία θα εφαρμόσει τη νομοθεσία που αφορά το δημοψήφισμα, η οποία προβλέπει την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας εφόσον τα αποτελέσματα καταδείξουν την επικράτηση του «ναι».

«Η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, την οποία εμείς δεν ονομάζουμε "μονομερή" ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, προβλέπεται στο νόμο για το δημοψήφισμα ως μια εφαρμογή των αποτελεσμάτων. Εμείς θα εφαρμόσουμε όσα προβλέπει ο νόμος» υπογράμμισε ο πρόεδρος της κυβέρνησης της περιφέρειας.