Η Αγκυρα κάλεσε τον αναπληρωτή πρεσβευτή των ΗΠΑ, ζητά τερματισμό της διαμάχης για τη βίζα

Η Αγκυρα κάλεσε τον αναπληρωτή πρεσβευτή των ΗΠΑ, ζητά τερματισμό της διαμάχης για τη βίζα

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον αναπληρωτή πρεσβευτή των ΗΠΑ στη χώρα και του ζήτησε να τερματιστεί η διαμάχη με την παροχή βίζας στους Τούρκους πολίτες, όπως ανέφεραν πηγές από το υπουργείο.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, ο αναπληρωτής πρεσβευτής ενημερώθηκε ότι η αναστολή παροχής θεωρήσεων εισόδου στις ΗΠΑ για τους Τούρκους πολίτες προκαλεί «ανώφελες εντάσεις» και θα πρέπει να αναθεωρηθεί. Επίσης πρόσθεσαν ότι ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό πρεσβευτή χθες Κυριακή.

Στο μεταξύ ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ θα αναθεωρήσουν την απόφασή τους, η οποία ελήφθη μετά τη σύλληψη την προηγούμενη εβδομάδα ενός Τούρκου εργαζόμενου στο αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι η απόφαση για το αν θα απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον του συλληφθέντα εργαζόμενου εναπόκειται στην τουρκική δικαιοσύνη. «Το να δικάζουμε έναν Τούρκο πολίτη για ένα αδίκημα που διέπραξε στην Τουρκία είναι δικαίωμα μας. Υπό αυτό το πρίσμα ελπίζω ότι οι ΗΠΑ θα αναθεωρήσουν την απόφασή τους», επεσήμανε ο Γκιουλ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber.

Ο υπάλληλος του αμερικανικού προξενείου, ένας Τούρκος πολίτης, συνελήφθη και προφυλακίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα με την κατηγορία ότι συνδέεται με το κίνημα του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι οργάνωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Πηγή: REUTERS,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή