Γαλλία: Νέα απεργία των δημοσίων υπαλλήλων κατά της εργασιακής μεταρρύθμισης Μακρόν

Γαλλία: Νέα απεργία των δημοσίων υπαλλήλων κατά της εργασιακής μεταρρύθμισης Μακρόν

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι στη Γαλλία, εκφράζοντας κατ' αυτό τον τρόπο τη δυσαρέσκειά τους για τα σχέδια του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να «παγώσει» τους μισθούς και να περικόψει 120.000 θέσεις εργασίας.

Εννέα συνδικάτα που αντιπροσωπεύουν 5.400.000 δημόσιους υπαλλήλους έχουν προκηρύξει στάση εργασίας και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Πρόκειται ουσιαστικά για την τέταρτη κατά σειρά φορά που οι δημόσιοι υπάλληλοι κατεβαίνουν στους δρόμους σε μια προσπάθεια να αναγκάσουν τον 39χρονο Γάλλο πρόεδρο να κάνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί.

Είναι επίσης η πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία που όλα τα συνδικάτα προχώρησαν από κοινού σε απεργία. Στην απεργία συμμετέχουν επίσης υπάλληλοι σε νοσοκομεία και καθηγητές σε σχολεία ενώ από τις κινητοποιήσεις αναμένεται να πληγούν δρομολόγια τρένων αλλά και πτήσεις. Ειδικότερα, το 30% των πτήσεων από και προς το Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις έχουν ακυρωθεί.

Το κυβερνητικό «πακέτο» αλλαγών κάνει μεταξύ άλλων πιο «φτηνές» τις απολύσεις, μειώνοντας τις νόμιμες αποζημιώσεις των απολυμένων, δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 50 εργαζομένους να διαπραγματεύονται με το προσωπικό τους, παρακάμπτοντας τα συνδικάτα και επιτρέπει στις επιχειρήσεις να προσαρμόζουν μισθούς και ωράριο απασχόλησης ανάλογα με την κατάσταση στην αγορά εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή