Προς γεφύρωση του χάσματος Φατάχ – Χαμάς

Προς γεφύρωση του χάσματος Φατάχ – Χαμάς

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΪΡΟ. Στο Κάιρο θα συναντηθούν σήμερα διαπραγματευτές από το κόμμα Φατάχ, που ηγείται της Παλαιστινιακής Αρχής, και την ισλαμική οργάνωση Χαμάς προκειμένου να συμμετάσχουν σε συζητήσεις για την ασφάλεια της Λωρίδας της Γάζας.

Αντικείμενο των διαπραγματεύσεων θα αποτελέσει, μεταξύ άλλων, και η πρόταση που θέλει τη Φατάχ να μετακινεί το προσωπικό ασφαλείας της σε επικράτεια που θα ελέγχεται από τη Χαμάς. Στο παρελθόν είχε επιχειρηθεί να υλοποιηθεί ένα σχέδιο συμμετοχής 3.000 αστυνομικών ασφαλείας της Φατάχ σε μια ενιαία αστυνομική δύναμη στη Γάζα.

Το σχέδιο αυτό δεν πραγματοποιήθηκε, κάτι που, εάν γινόταν, θα μπορούσε να αποκαταστήσει την επιρροή του ηγέτη της Φατάχ, Μαχμούντ Αμπάς, στη Γάζα.

Η ήττα του κόμματος της Φατάχ από τη Χαμάς το 2007 αποτέλεσε βαρύ πλήγμα για την αξιοπιστία του Αμπάς στα μάτια της Δύσης και του Ισραήλ. Κατόπιν, όμως, της διαμεσολάβησης της Αιγύπτου, η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ Φατάχ και Χαμάς μοιάζει να φτάνει στο τέλος. Σε αυτό συνέβαλε δραστικά και η απόφαση της Χαμάς να παραδώσει τη διοίκηση της Γάζας στην Παλαιστινιακή Αρχή της Φατάχ. Η συγκεκριμένη κίνηση της Χαμάς συνιστά αξιοσημείωτη υποχώρηση η οποία υπαγορεύθηκε από τον φόβο για ενδεχόμενη οικονομική και πολιτική απομόνωση έπειτα0 από τη μεγάλη διπλωματική κρίση που υπέστη το Κατάρ, ο κύριος χρηματοδότης της Χαμάς.

«Οι δύο πλευρές θα συζητήσουν το ζήτημα της ασφάλειας, ειδικά της Γάζας, με τρόπο ώστε να προκύψει όφελος για την πατρίδα και να επιβληθεί ο νόμος καθολικώς, χωρίς να προκληθεί διχασμός», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Φάουζι Μπάρχουμ.

Παράλληλα, αμφότερες οι πλευρές ελπίζουν πως η σχεδιαζόμενη μετακίνηση του προσωπικού ασφαλείας της Φατάχ στα σύνορα της Γάζας θα ενθαρρύνει την Αίγυπτο και το Ισραήλ να χαλαρώσουν τους στενούς περιορισμούς στη διέλευση των συνόρων. Οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο θα περιλαμβάνουν και άλλα ζητήματα, όπως τον καθορισμό ημερομηνίας προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, καθώς και την αναμόρφωση της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή