Ερευνα: Ενας στους τρεις Ελβετούς νιώθει αμήχανα με ανθρώπους διαφορετικών εθνικοτήτων

Ερευνα: Ενας στους τρεις Ελβετούς νιώθει αμήχανα με ανθρώπους διαφορετικών εθνικοτήτων

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότεροι από έναν στους τρεις Ελβετούς αισθάνονται αμήχανα όταν βρίσκονται με ανθρώπους που θεωρούνται «διαφορετικοί» λόγω εθνικότητας, θρησκείας, δέρματος ή άλλων παραγόντων, σύμφωνα με τα ευρήματα κυβερνητικής έρευνας.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, επιχείρησε να εκτιμήσει, για πρώτη φορά, τον τρόπο με τον οποίο συνυπάρχουν οι άνθρωποι σε μια χώρα με 8,4 εκατομμύρια κατοίκους, ¼ των οποίων, διαφορετικής εθνικότητας.

Το 36% των ερωτηθέντων είπαν ότι αισθάνονταν αμήχανα στην παρουσία ανθρώπων, που οι ίδιοι έκριναν διαφορετικούς και κυρίως εκείνους που μιλούν μια ξένη γλώσσα ή μετακινούνται.

Περαιτέρω πληροφορίες για την τελευταία αυτή κατηγορία δεν δόθηκαν, ωστόσο οι Ρομά και άλλες ομάδες νομάδων, έχουν εκφράσει τα παράπονά τους αναφορικά με τις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν στο κράτος που έχει παραμείνει εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον, το 16% των ερωτηθέντων πήγε ένα βήμα παραπέρα και δήλωσε ότι αισθάνεται απειλή από τους ανθρώπους διαφορετικών εθνικοτήτων.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο ποσοστό τάχθηκε υπέρ της παραχώρησης περισσότερων δικαιωμάτων σ’ αυτές τις ομάδες. Τα 2/3 των ανθρώπων που συμμετείχαν στην ψηφοφορία, δήλωσαν ότι ο ρατσισμός αποτελεί βασικό κοινωνικό πρόβλημα και το 56% εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η κοινωνική ενσωμάτωση μεταναστών είναι αποτελεσματική.

Με τέσσερις εθνικές γλώσσες και με αποκεντρωμένο κυβερνητικό σύστημα, η παραδοσιακά χριστιανική Ελβετία γίνεται ολοένα και πιο ποικιλόμορφη. Οι κύριες θρησκευτικές κοινότητες ξεπερνούν τις 10 στο σύνολο ενός πληθυσμού που αποτελείται από ανθρώπους με ρίζες σε 190 άλλες χώρες.

Τα ακροδεξιά κόμματα έχουν τροφοδοτήσει το αίσθημα κατά των ανθρώπων με διαφορετική εθνικότητα, προωθώντας μια σειρά από μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης κατασκευής μιναρέδων σε τεμένη, που εξελίχθηκε σε νόμο το 2009.

Το κοινοβούλιο, όμως, άμβλυνε πέρσι το αίτημα υπό το οποίο διεξήχθη το δημοψήφισμα του 2014 και αφορούσε την επιβολή ποσοστώσεων στον αριθμό μεταναστών από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή